Presentació del cartell de la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra 2024 de les Borges Blanques – Les Garrigues

Aquest dimecres 25 d’octubre ha tingut lloc a la Plaça de la Independència, davant del pavelló de l’Oli, la Roda de Premsa de presentació del cartell de la Fira de l’Oli 2024, a les 11 del matí, a càrrec de l’Ajuntament de les Borges Blanques.

 

El tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica i Empresa, Salvador Noguera, ha presentat el que serà el cartell d’aquesta edició de la Fira, que tindrà lloc els dies 19, 20 i 21 de gener, un cartell que mostra la primera de les novetats, com és l’obertura de la Fira a qualsevol varietat d’oliva, no només l’arbequina. Això s’ha produït a partir d’una reunió amb els expositors, que van manifestar la seva voluntat que la Fira s’obrís a tots els productors de Catalunya, a totes les varietats d’oli que es feien al territori català i a totes les Denominacions d’Origen catalanes.

 

Però la principal novetat d’aquesta Fira està en la seva numeració: ens trobem davant de la 27a Fira de l’Oli, quan l’any passat va tenir lloc la 60a edició. Com ha explicat Noguera, el 1998 es va celebrar la primera edició de la Fira de l’Oli, i la 35a Fira de les Garrigues, dedicada aquesta darrera, a la maquinària agrícola. Davant de fires, com la de Sant Miquel a Lleida i la de Sant Josep a Mollerussa, aquesta Fira de les Garrigues va deixar de tenir pes i es va donar més protagonisme a l’oli.  El 2013 es va unificar la numeració de les dues fires amb el nom Fira de l’Oli i les Garrigues, arrastrant la numeració de la segona, una nomenclatura, a la que l’Equip de Govern, des de l’oposició en el seu moment, sempre ha expressat la seva disconformitat.

 

Altres novetats introduïdes, gràcies al diàleg amb els diferents expositors, ha estat la realització, el primer dia de fira, d’una jornada professional per posar en contacte els productors amb els restauradors i altres professionals, així com una taula de tast dirigida a aquests professionals per a que puguin degustar les diferents varietats d’olis i determinar quina s’adapta millor a les seves necessitats i per a que puguin apreciar tota la complexitat i heterogeneïtat dels olis d’oliva.

 

Les inscripcions per als diferents pavellons es van obrir el 17 d’octubre i estaran obertes fins al 15 de desembre. Tots aquells que s’inscriguin abans del 10 de novembre, gaudiran d’un descompte del 15%

 

Les Borges Blanques, 25  d’Octubre de 2023.

Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra 2024