Neix el Fòrum de l'oli d'oliva verge extra de Catalunya a les Borges Blanques 

Neix el Fòrum de l'oli d'oliva verge extra de Catalunya a les Borges Blanques 

 

Organitzat per l'Ajuntament i el Departament d'Agricultura, es farà el 2 d'octubre, amb l'objectiu de ser una extensió de la Fira de l'Oli per abordar els grans reptes del sector oliverer català, oferir una visió global del sector i establir les bases per futures edicions. Estarà dividit en quatre taules rodones sobre producció, gastronomia, salut i comercialització i respon a l'objectiu de l'organització de desplegar, al llarg de l'any, una agenda que reforci el seu compromís amb la cultura de l'oli, especialment a la comarca de les Garrigues.

 

L'Ajuntament de les Borges Blanques, conjuntament amb la direcció general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya, ha organitzat la primera edició del Fòrum de l'oli verge extra de Catalunya (FOOVE), nascut amb l'objectiu de ser una extensió de la Fira de l'Oli, que se celebra cada any al gener a la capital garriguenca, i per abordar els grans reptes del sector oliverer català, oferir una visió global del sector i establir les bases per futures edicions. Amb aquesta cita, l'Ajuntament borgenc pretén reflectir, encara més, el seu compromís amb la cultura de l'oli, especialment a la comarca de les Garrigues, i per desplegar una agenda al llarg de l'any. 

 

Aquest dimecres, l'exterior del Pavelló de l'Oli de les Borges Blanques ha acollit la roda de premsa de presentació d'aquesta primera edició del FOOVE, amb la intervenció de l'alcalde del municipi, Josep Farran, que ha apuntat que "el Fòrum de l'Oli d'Oliva Verge Extra de Catalunya neix amb la voluntat d'esdevenir una eina més per reclamar espais de debat pausat i constructiu que transcendeixen l'àmbit habitual dels certàmens com la Fira de l'Oli de les Borges Blanques, i respon al compromís que l'organització va adoptar a l'edició del gener del 2024 de desplegar al llarg de l'any una agenda política, social, econòmica i cultural, d'acord amb el pes de la cultura de l'oli al nostre país i, en particular, a la comarca de les Garrigues".

 

El fòrum es farà el dimecres, 2 d'octubre, en una jornada que es distribuirà en quatre taules rodones: la producció, la gastronomia, la salut i la comercialització, on es farà referència al context actual, marcat pel despoblament rural i l'emergència climàtica, que esdevindrà un espai de debat constructiu de diversos temes. Així doncs, es parlarà sobre la gestió de l'aigua i el sòl, la resiliència del paisatge oliverer, l'accés a la terra i el relleu generacional, la transició energètica, els models de certificació i emprenedoria i la distribució el consum.  

Per abordar aquestes qüestions, el FOOVE comptarà amb la intervenció de 24 ponents, on s'inclouen enginyers agrònoms, nutricionistes, cuiners, enòlegs, consultors turístics, periodistes i empresaris de gastronomia, entre altres figures especialitzades en el sector, que permetran crear un espai de debat constructiu entre els assistents, amb la intenció que esdevingui la primera edició d'una trobada anual.

 

La jornada, amb inscripció gratuïta, durarà matí i tarda, i la benvinguda institucional al Fòrum serà a càrrec del director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d'Agricultura, Ramadera, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Joan Gòdia.

 

Programa Fòrum de l'oli verge extra de Catalunya (FOOVE)

 

  • 9.30-11.30h: Produir - Quin és el model productiu més adequat per a Catalunya

 

En la primera de les taules rodones en què s'organitzarà el Fòrum es farà referència a la producció, i s'abordaran diversos temes com l'agricultura regenerativa, el model productiu d'oli d'oliva verge extra amb qualitat certificada, l'oleoturisme com a estratègia de valor i el patrimoni cultural, entre altres qüestions que introduirà el cap del Grup de Recolzament d'Actuacions Forestals (GRAF) dels Marc Castellnou, que parlarà del conreu de l'oliver i els incendis forestals. 

En aquesta primera part hi intervindran diversos enginyers agrònoms com Pau Moragas, Francesc Font, Juan Francisco Hermoso, Agustí Romero, el president de la DO de les Garrigues, Enric Dalmau i el secretari d'Agenda Rural de Departament d'Agricultura, Ramadera, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Victor Sas.

 

  • 12-14h: Cuinar - La gastronomia al servei de la cultura de l'oli: la cuina que educa

 

La segona taula rodona del matí, que es desenvoluparà abans de dinar, tractarà sobre la gastronomia, on participaran cuiners catalans de renom com Carles Gaig, Pep Nogué, Elisabeth Farrero i Xavi Benet. Amb ells, els assistents podran debatre sobre l'evolució de l'oli d'oliva verge extra en la cuina catalana contemporània, l'anàlisi sensorial de l'oli d'oliva verge extra i com reinterpretar la cultura de l'oli des de la cuina del Pirineu català. En aquesta segona taula també hi participarà el gastrònom i director general de la Fundació Alícia, Toni Massanés, que exposarà la seva opinió sobre la tradicionalitat de l'oli d'oliva, en un debat que estarà moderat pel periodista i director de Gastroevents, Lluis Bofill. 

 

  • 15-17h: Cuidar - Salut, nutrició i dieta mediterrània: el paper de l'oli d'oliva verge extra

 

Després de dinar, la tercera taula rodona servirà per parlar de salut de la mà de diversos nutricionistes com Gemma Salvador, Jordi Salas-Salvadó i Ana Polo, que abordaran temes com la importància de l'oli d'oliva verge extra per a una dieta saludable i els punts claus sobre l'evidència mèdica dels beneficis de l'oli en la salut. 

 

  • 17-19h: Distribuir - Conrear valor i augmentar el consum 

 

Per acabar les quatre taules rodones, es parlarà sobre l'últim procés en la cadena de producció del producte, la comercialització. Per fer-ho, la trobada comptarà amb la participació dels periodistes Tana Collados i Ferran Casas, que debatran sobre les claus per donar a conèixer el producte arreu. En aquesta taula rodona també intervindran el president de la comissió d'economia agroalimentària del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Francesc Reguant, el director d'Operacions de Bon Preu, Joan Sabartés, el director executiu de l'Agència Catalana de Turisme, Patrick Torrent i la responsable del sector de la fruita, hortalissa i oli de Promotora d'Exportacions Catalanes (PRODECA), Rosalba Arrufat que faran referència a temes com el preu del consum, les possibles millores en la distribució i la valorització de l'oli d'oliva verge extra, entre altres qüestions. 

 

Finalment, després d'abordar les diverses temàtiques, serà el torn de les conclusions i la cloenda on, segons ha explicat Farran "per acabar, s'extrauran unes conclusions clares que permetin avançar en el debat i la generació de propostes en tots els àmbits. Així doncs, el document final serà bàsic per tenir una proposta concreta que ens permeti, com a organització, mirar de cara l'any vinent el desenvolupament de cada una de les propostes".

Pàgina web 

Inscripcions

 

Les Borges Blanques, 26 de setembre de 2024

FOOVE