Les alcaldies de Ponent es declaren en defensa de la salut i la terra amb la signatura d’un manifest unitari contra el projecte de gasificació de residus urbans a Juneda

Les alcaldies de Ponent es declaren en defensa de la salut i la terra amb la signatura d’un manifest unitari contra el projecte de gasificació de residus urbans a Juneda

Aquest dissabte, en el marc de la 28a Fira de l’Oli d’Oliva Verge Extra Catalunya de les Borges Blanques, 25 alcaldies de les comarques de les Garrigues, l’Urgell, el Pla d’Urgell, la Noguera i el Segrià han expressat de manera unànime el seu rebuig al projecte de gasificació de residus urbans que es pretén dur a terme a Juneda, impulsat per Gestió Agroramadera de Ponent (GAP) i el Grup Griñó.

L’acte institucional ha culminat amb la signatura d’un manifest unitari, en el qual les alcaldies signants posen de manifest les conseqüències negatives que aquest projecte pot tenir sobre la salut pública, el medi ambient i el model productiu agroalimentari de qualitat que caracteritza el territori. A més, s’ha anunciat la voluntat de promoure consultes ciutadanes simultànies abans del 31 de març de 2025, perquè sigui la ciutadania qui decideixi sobre el futur d’aquest projecte.

 

El manifest unitari

A continuació, es transcriu íntegrament el manifest signat per les alcaldies participants:

Les alcaldies signants, compromeses amb el benestar i la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes, manifestem la nostra preocupació davant el projecte de reconversió de l'antiga planta de tractament de purins Tracjusa de Juneda, que pot tenir un impacte significatiu sobre les comarques de les Garrigues, el Pla d'Urgell, l'Urgell i el Segrià.

Tracjusa va néixer com una instal·lació per al tractament de 100.000 tones anuals de residus, amb una distribució del 80% de purins i un 20% de productes orgànics d'origen agroindustrial, amb l'objectiu de donar servei als ramaders locals. Aquest model inicial responia a les necessitats del territori i s'alineava amb els principis de l'economia circular.

La recent adquisició del 50% de les accions de GAP-Tracjusa per part del grup Griñó, amb una inversió prevista de més de 70 milions d'euros, planteja un canvi substancial en l'activitat de la planta. El nou projecte preveu incrementar el volum de tractament fins a 400.000 tones anuals, amb una modificació significativa en la tipologia dels residus:

Un 75% correspondria a residus urbans i industrials, mentre que només un 25% seria d'origen ramader. Aquest canvi implica la implementació de processos d'incineració per a la producció de gas sintètic, una transformació que genera preocupacions fonamentades en diversos àmbits.

L'impacte ambiental, social i econòmic d'aquesta nova activitat podria ser considerable, amb emissions de contaminants que afectarien un radi de 30 quilòmetres, incloent la presència de dioxines, furans i metalls pesants, amb una afectació directa a la qualitat de l'aire i els recursos naturals del nostre territori.

En l'àmbit de la salut pública, el risc d'exposició a compostos cancerígens i el seu impacte potencial en la salut de la població són aspectes que no podem ignorar. A més, aquest canvi de model representa una alteració substancial del model productiu local i pot afectar negativament la producció agroalimentària de qualitat que caracteritza les nostres comarques.

Davant d'aquesta situació, les alcaldies signants ens comprometem a defensar un model de gestió de residus basat en l'economia circular i les millors tècniques disponibles. Promourem alternatives sostenibles per al tractament dels purins, seguint exemples d'èxit d'altres comarques catalanes.

Així mateix, entenem que una decisió d'aquesta transcendència ha de comptar amb la participació directa de la ciutadania. És per això que els ajuntaments signants ens comprometem a realitzar consultes ciutadanes en els nostres respectius municipis abans del 31 de març de 2025.

Aquestes consultes, que s'organitzaran segons els mecanismes previstos en els respectius reglaments de participació ciutadana, permetran que siguin els veïns i veïnes qui decideixin sobre el futur del seu territori. El resultat d'aquestes consultes serà vinculant per als consistoris signants.

Paral·lelament, treballarem de manera coordinada per preservar la qualitat ambiental i la salut pública del nostre territori, facilitant tota la informació necessària perquè la ciutadania pugui prendre una decisió informada i conscient sobre el futur del seu territori.

Per tot això, sol·licitem una revisió integral del projecte presentat, l'aplicació del principi de precaució en la seva tramitació i l'obertura d'un procés participatiu amb tots els agents implicats.
Considerem fonamental que qualsevol decisió sobre aquest projecte tingui en compte l'impacte global sobre el territori i la seva població.

Les alcaldies adherides a aquesta declaració reafirmem el nostre compromís amb un desenvolupament territorial sostenible i saludable, i emplacem la resta de municipis de les comarques afectades a sumar-se a aquesta iniciativa en defensa del nostre territori i el benestar de la nostra ciutadania.

 

Alcaldes i alcaldesses signants

Les 25 alcaldies que han participat en aquest acte de compromís són:

Les Garrigues:

  • Sergi Pelegrí, alcalde d’Arbeca
  • Josep Farran, alcalde de les Borges Blanques
  • Ignasi Arrastia, alcalde de la Floresta
  • Jordi Gaya, alcalde dels Omellons
  • Ígor San Emeterio, alcalde de l’Espluga Calba
  • Jordi Arbós, alcalde de Fulleda
  • Carles Móra, alcalde de Tarrés
  • Josep M. Tarragó, alcalde de Vinaixa
  • Mercè Rubió, alcaldessa de Cervià de les Garrigues
  • Víctor Masip, alcalde de l’Albagés
  • Josep Guiu, alcalde dels Torms
  • Manel Marsan, alcalde del Soleràs
  • Àngels Julià, alcaldessa del Cogul

Urgell, Pla d’Urgell, Noguera i Segrià:

  • Jordi Estiarte, alcalde de Bellpuig
  • Dolors Pascual, alcaldessa de Vilanova de Bellpuig
  • Francesc Balcells, alcalde del Palau d’Anglesola
  • Maribel Zamora, alcaldessa de Torregrossa
  • Carles Palau, alcalde de Bell-lloc d’Urgell
  • David Vilaró, alcalde de Tornabous
  • Jaume Monfort, alcalde de Bellcaire d’Urgell
  • Joan Carles Sánchez, alcalde d’Ivars d’Urgell
  • Carles Comes, alcalde de Torrelameu
  • Elena Farrús, alcaldessa d’Alcanó
  • Axel Curcó, alcalde de Torres de Segre
  • Mario Urrea, alcalde de Torrebesses
defensa de la salut i la terra