L'Ajuntament de les Borges Blanques iniciarà una campanya per a la reducció de la contaminació acústica

01/07/2023

L'Ajuntament de les Borges Blanques durà a terme en els propers dies un seguit d'accions per tal de reduir el soroll a l'espai públic i afavorir el descans dels veïns. En una primera fase, la campanya se centrarà en la sensibiltzació sobre els efectes del soroll en la salut i la necessitat de la qualitat del descans nocturn, en una època en què a les nits se solen tenir obertes les finestres dels habitatges. El govern municipal també té previst reunir-se amb famílies de joves que circulen en motocicleta a les nits per traslladar-los el propòsit d'una bona convivència veïnal i difondrà informació sobre com adequar els vehicles a la normativa vigent en matèria acústica. Agents de la Policia Local també facilitaran aquesta informació a peu de carrer.

A partir del divendres dia 7 de juliol, un cop feta aquesta sensibilització, es procedirà a sancionar les infraccions que encara es puguin cometre. Cal recordar que tant les ordenances de convivència i civisme com la de circulació prohibeixen circular amb tubs d'escapament alterats o amb excés de soroll. En aquest sentit, l'equip de govern està recollint informació de cara a modificar la normativa municipal a finals d'any (període habitual de modificació d'ordenances) per tal que s'inclogui de manera més específica qüestions com els decibels i les franges horàries. 

Mentre, el govern municipal treballa per tancar un conveni amb Trànsit per tal d'incloure la llicència per disposar d'un sonòmetre, que s'afegiria al cinemòmetre, el drogotest i l'alcoholímetre que ja es tenen actualment. D'aquesta manera es tindrien més eines per mesurar i sancionar, si es correspon, possibles superacions dels topalls acústics.

Encara en matèria acústica, s'ha limitat la megafonia musical de les piscines municipals, que fins ara sonava arreu del recinte, a fi i efecte d'afavorir també el descans dels veïns de la zona. El consistori estudiarà, si cal, fórmules alternatives per compensar la possible repercussió d'aquesta mesura en el servei de bar.

Les Borges Blanques, 1 de juliol de 2023.

Detall de la noticia en imatge