L'Ajuntament de les Borges Blanques crea una agenda anual per treballar les polítiques d’igualtat, feministes i LGTBI

Per commemorar el Dia Internacional de les Dones es farà la presentació de la 'Taula Municipal de Feminismes i LGTBI', una exposició de dones garriguenques esportistes, teatre amb històries reals de sororitat i empatia i l’adquisició d’una Caravana Punt Lila, Espai de cures i Sensibilització feminista i LGTBI

 

L'Ajuntament de les Borges Blanques ha dissenyat un programa d'accions per commemorar la celebració del 8 de març, el Dia Internacional de les Dones, que s'allargaran durant tot l'any, amb l'objectiu de treballar les polítiques d'igualtat, feminismes i LGTBI en una agenda anual. En aquest sentit, des de l’equip govern expliquen que “volem crear una agenda feminista al llarg de l’any, per posar la mirada femenina en cada una de les regidories, i així treballar un dels nostres eixos principals d’actuació com a equip de govern”.

Els actes començaran la vigília de la celebració, el 7 de març, amb la lectura del Manifest Institucional a la sala Maria Lois, a les set de la tarda. Seguidament, es farà la presentació de la 'Taula Municipal de Feminismes i LGTBI', una trobada que pretén crear un espai de participació ciutadana per a promoure el debat i generar propostes i suggeriments pel que fa a polítiques d'igualtat, feminismes i LGTBI d'àmbit local.

La regidora de l'Àrea de Salut, Cures i Acció Social, Ivette Macià, explica que "l'Ajuntament vol implicar a la ciutadania i col·laborar amb altres institucions i agents socials per aportar els mecanismes suficients per afavorir canvis perquè s'aconsegueixi un equilibri de drets i oportunitats i erradicar qualsevol mena de violència". Així doncs, amb la posada en marxa d'aquesta taula, "l'Ajuntament assumeix el nostre compromís polític i volem ser un instrument més que, amb la nostra ciutadania, pugui obtenir el suport per continuar obrint camí cap a una igualtat efectiva i ser una eina que aporti solucions transversals i integrals", afegeix Macià. 

El resultat de la 'Taula Municipal de Feminismes i LGTBI' serà una eina de treball que farà possible planificar una millora en totes les intervencions en matèria d'igualtat, feminismes i abordatge de violències masclistes i poder dirigir totes aquelles accions que proposaran els habitants del municipi participants. Aquestes accions permetran a l'ens municipal definir estratègies per a fer efectives les polítiques en matèria d'igualtat, feministes i LGTBI de forma conjunta amb agents socials, tècnics i polítics al municipi de les Borges Blanques. 

Durant la trobada de dijous a la tarda també es farà la presentació de l'exposició 'Garrigues, Esport, Dones', a càrrec del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i el Servei d'Atenció Integral (SAI) del Consell Comarcal de les Garrigues. La mostra és el resultat de diverses entrevistes a dones garriguenques que han deixat empremta en l'esport femení.

El calendari d'activitats per commemorar el Dia Internacional de les Dones a les Borges Blanques continuarà el dia de l'efemèride, el 8 de març, amb una proposta del Casal Cívic, que ha organitzat l'acció comunitària 'Proposa una dona referent del teu municipi'. Des de fa unes setmanes, els Casals Cívics de Catalunya han impulsat aquesta iniciativa on recolliran els testimonis de la importància de les dones en el dia a dia familiar i, d'aquesta manera, posar en relleu les dones garriguenques que tenim a casa, per ajudar a impulsar altres projectes futurs. 

El 8 de març clourà, al Pavelló de l'Oli, a les 21.30 hores, amb l'espectacle 'Anònimes' de 4Contes, que narraran un conjunt d'històries reals relacionades amb la sororitat i l'empatia, on les dones són les protagonistes, amb entrada gratuïta. 

Finalment, el dijous, 14 de març, juntament amb la Biblioteca Marquès d'Olivart, es presentarà i comentarà la novel·la 'El llegat de les cendres', amb la seva autora, Coia Valls, que parlarà sobre el paper de les dones en les seves novel·les. 

Frases reivindicatives feministes 

A banda de les accions al voltant del 8 de març, l'Ajuntament de les Borges Blanques preveu altres propostes per allargar el calendari de commemoració de manera anual. 

Una d'aquestes propostes, que ja s'està duent a terme, consisteix en la publicació de frases reivindicatives de dones que han estat presents en el moviment feminista dels Països Catalans, en la segona i tercera onada del moviment. Aquestes frases es poden trobar a les plataformes socials de l'ens municipal amb una breu descripció de la biografia de l'autora i, en els pròxims dies, es penjaran, a mode de pancarta, per diversos indrets del poble. 

Caravana Punt Lila, Espai de cures i Sensibilització feminista i LGTBI

Una altra de les iniciatives que es proposa el consistori borgenc consisteix en l'adquisició d'una caravana del Punt Lila, que es pugui ubicar en diferents espais del municipi, amb l'objectiu d'informar, sensibilitzar i prevenir les actituds masclistes i comportament sexistes.

Fins ara, el Punt Lila només se situava en diferents esdeveniments d'oci nocturn del municipi, i aquesta nova proposta permetrà augmentar el seu àmbit d’actuació i donar-li altres usos.

La nova caravana, que ja està en mans de l’Ajuntament, disposarà d’un espai tranquil, separat de la resta, que es podrà utilitzar en les festes d’oci nocturn si s’ha de fer alguna intervenció in situ. A banda d’això, es crearà una agenda amb activitats de sensibilització en qüestions feministes i LGBTI que s’allargaran durant tot l’any. Així doncs, la nova instal·lació permetrà crear, de manera mensual, un calendari on abordar aquestes temàtiques. La primera serà a l’abril, coincidint amb la Setmana de la Sexualitat, amb una activitat encarada a l’educació sexual. Al juny es parlarà de la temàtica LGTBI, coincidint, el dia 28, amb el Dia Internacional de l’Orgull. La resta de mesos s’aniran programant accions de sensibilització, tenint en compte el calendari d’efemèrides internacionals.

Altres accions que es preveuen que es facin amb la caravana consisteixen a visitar els diversos centres educatius de la comarca, de la mà de l’Oficina Jove de les Garrigues, visitar el mercat setmanal de les Borges Blanques per sensibilitzar sobre qüestions feministes i LGBTI i ser un espai d’aproximació intergeneracional.

Algunes de les altres propostes que s'aniran duent a terme durant l'any consistiran en l'elaboració d'un documental amb padrines del poble que han desenvolupat oficis que han desaparegut, una exposició amb testimonis de dones immigrants i una altra d'art efímer amb dones que han deixat empremta en el comerç local. 

 

8m