La Fira de l’Oli més oberta i ambiciosa
08/01/2025
La Fira de l’Oli més oberta i ambiciosa
Se celebrarà del 17 al 19 de gener amb la participació de mig centenar d’expositors d’entre els quals 37 són productors d’oli, la majoria de Ponent, però també d’altres indrets del país i de l’estat.
Aquest matí, l’alcalde de les Borges Blanques, Josep Farran; el regidor de Promoció Econòmica i Fires, Xavier Bueno; i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; han presentat la 28a edició de la Fira de l’Oli d’Oliva Verge Extra Catalunya, que se celebrarà a les Borges Blanques entre els dies 17 i 19 de gener.
Aquesta edició serà la més oberta i ambiciosa de la seva història, segons han explicat. Del mig centenar d’expositors, 37 són productors d’oli de diferents varietats, essent l’arbequina la protagonista de la mostra però també hi seran presents les varietats koroneiki, verdal, farga, morrut, argudell i picual, entre altres. La majoria de productors que hi participaran són de les Garrigues i de Ponent, però també n’hi haurà d’altres indrets de la geografia catalana i un productor d’oli d’oliva de Jaén (Andalusia).
Aquest fet, converteix la fira de les Borges Blanques en l’única de Catalunya que pretén aglutinar tots els olis verge extra del país, incloses les Denominacions d’Origen, així com cooperatives, molins privats i associacions de productors, amb la finalitat de recollir la pluralitat dels models d’emprenedoria, producció i certificació de qualitat en el món de l’oli d’oliva verge extra català.
El conseller d’Empresa Miquel Sàmper inaugurarà la mostra divendres dia 17 de gener i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, serà l’encarregat de cloure-la diumenge 19. Aquesta 28a edició compta amb 6.200 metres quadrats de recinte firal (que inclou dos pavellons, una carpa de 1.200 m² i un espai exterior). A més, l’edició d’enguany incorpora l'Oleoteca, un espai situat a l’antic Bar de Vidre i que s’inaugurarà també divendres de la mà del conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig.
L’Oleoteca oferirà tastos d’oli durant els dies de la Fira (a càrrec de l’experta Montse Freixa), i servirà de proposta d’activitats formatives, culturals i gastronòmiques al llarg de tot el 2025.
Així doncs, la Fira de l’Oli de les Borges Blanques, s’engrana definitivament dins una agenda anual que la porta més enllà dels tres dies que dura la mostra, donant compliment a l’objectiu que es va marcar l’ajuntament de les Borges Blanques de potenciar la cultura de l’oli a la societat catalana. D’aquesta agenda anual destaquen activitats com el Fòrum de l’Oli d’Oliva Verge Extra de Catalunya (FOOVE) com a espai de debat i reflexió estratègica, les jornades tècniques i els Premis Lladonosa (que aquest 2025 se celebraran a Barcelona amb motiu de la proclamació de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia).
En la presentació d’aquest matí, l’alcalde de les Borges Blanques, Josep Farran, ha explicat que des de l’ajuntament es vol donar continuïtat al projecte que es va estrenar a l’edició anterior i que pretén continuar impulsant les Borges Blanques com la capital de l’oli d’oliva verge extra del país.
“Amb la creació d’aquesta agenda d’activitats que es faran durant tot l’any al voltant del món de l’oli d’oliva, volem aportar el nostre granet de sorra a trobar solucions que ens ajudin a afrontar les dues grans variables que condicionen la producció de l’oli d’oliva: el despoblament com a gran símptoma d’un país pensat del centre cap a la perifèria, i l’emergència climàtica. I tot això, amb totes conseqüències que se’n deriven com la gestió de l’aigua, la pèrdua de sòl, l’accés a la terra i la falta de relleu generacional”, descriu l’alcalde.
La 28a fira de l’oli de les Borges Blanques, també acollirà una jornada específicament orientada a la gestió del sòl, la millora de la seva fertilitat i conservació a llarg termini, posant l’accent en les pràctiques sostenibles que permeten mantenir-ne la productivitat i que ha comptat amb la col·laboració de l’oficina comarcal del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP).
El regidor de Promoció Econòmica i Fires, Xavier Bueno, ha manifestat “la voluntat d’expandir la Fira de l’Oli, amb la intenció de convertir-se en referent de Catalunya”. Aquest fet es reflecteix en l’acte d’agermanament amb la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès, “consolidant un vincle únic entre dues celebracions emblemàtiques que posen en valor el patrimoni gastronòmic de Catalunya”, ha argumentat el regidor.
L’alcalde Josep Farran, ha volgut a més mostrar el posicionament de la Fira de l’Oli contra la planta de tractament de residus Nova Tracjusa que es projecta a Juneda. “Per responsabilitat social, econòmica i política, no podem mostrar-nos-en indiferents a l’amenaça que aquesta planta suposa i que condiciona el sector productiu. No podem promoure el nostre producte si a la comarca hi ha una activitat de gasificació amb residus urbans importats de zones urbanes”, lamenta l’alcalde.
Per la seva part, el president Talarn ha explicat que la Diputació de Lleida serà present, com és habitual, en l’espai ‘Aliments del Territori i Tu’ on s’hi programaran diferents presentacions de plats elaborats amb oli. A més a més, la institució cedirà a l’ajuntament de les Borges l’exposició ‘Una Terra d’Oli’, que durant tot el 2024 s’ha mostrat a la planta baixa de la Diputació i que posa de manifest el compromís de la institució amb la difusió i promoció de l’oli d’oliva verge extra. “Aquesta mirada de 360 graus sobre l’oli a partir d’ara formarà part del patrimoni borgenc, amb la voluntat que també la puguin gaudir la resta de municipis de les Garrigues, d’acord amb aquest esperit d’empatia amb la qual exerceix la capitalitat de l’oli”, apunta Talarn.
Reconeixements
El tradicional premi de la Cultura de l’Oli, que reconeix cada any personalitats i institucions que ajuden en la difusió de la cultura de l’oli, s’atorgarà aquest cop a Pep Nogué, cuiner, escriptor, divulgador i gastrònom català, fundador del CIB (Culinary Institute of Barcelona), amb una àmplia trajectòria de recerca de les arrels gastronòmiques catalanes i de defensa de l'oli.
Seguint en l’apartat d’homenatges, la Fira de l’Oli acollirà també la commemoració del 50è aniversari de la Denominació d’Origen Protegida Garrigues. “Estem parlant de cinquanta anys d’un segell de qualitat, el naixement del qual va ser un acte d’afirmació i autoestima col·lectives, de reconeixement mutu i tota una declaració d’intencions, perquè amb la DO l’oli no és sols un producte de consum, sinó també -i sobretot- una manera d’entendre la comarca, culturalment i simbòlica”, justifica l’alcalde.
En la promoció de l’excel·lència dels olis d’oliva verge extra, cal destacar la celebració un any més del Premi als Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya, que compta amb mig centenar mostres presentades. “L’oferiment de la direcció general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia de celebrar a les Borges Blanques aquests premis rubrica aquesta trajectòria de compromís amb el sector”, comenta Xavier Bueno.
La Fira de l’Oli i l’espai ‘Aliments Territori i Tu’ acolliran ‘shoucookings’ i demostracions gastronòmiques a càrrec de diversos restauradors, alguns d’ells reconeguts, que utilitzaran com a ingredient base l’oli d’oliva verge extra. La cuina pim-pam del televisiu Arnau París i una sessió de la popular cuinera i divulgadora Maria Nicolau encapçalen una llista de participants invitats que va seguida pels multipremiats germans Sergi i Xavier Torres, la pastissera Chaimaa Arjam, l’assessor de l’Aula Gastronòmica Lluís Bonillo i representants d’establiments coneguts com el No Rules de Lleida, l’Hostal Benet de les Borges, les Moles d’Ulldecona, Sucre i Disseny d’Alcarràs i El Cigró d’Or de Vilafranca del Penedès, entre molts d’altres.
Lleida, 8 de gener de 2025