La Fira de l’Oli més oberta i ambiciosa

08/01/2025

La Fira de l’Oli més oberta i ambiciosa

 

Se celebrarà del 17 al 19 de gener amb la participació de mig centenar dexpositors dentre els quals 37 són productors doli, la majoria de Ponent, però també daltres indrets del país i de lestat.

 

Aquest matí, lalcalde de les Borges Blanques, Josep Farran; el regidor de Promoció Econòmica i Fires, Xavier Bueno; i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; han presentat la 28a edició de la Fira de l’Oli d’Oliva Verge Extra Catalunya, que se celebrarà a les Borges Blanques entre els dies 17 i 19 de gener.

Aquesta edició serà la més oberta i ambiciosa de la seva història, segons han explicat. Del mig centenar dexpositors, 37 són productors doli de diferents varietats, essent larbequina la protagonista de la mostra però també hi seran presents les varietats koroneiki, verdal, farga, morrut, argudell i picual, entre altres. La majoria de productors que hi participaran són de les Garrigues i de Ponent, però també nhi haurà daltres indrets de la geografia catalana i un productor doli doliva de Jaén (Andalusia).

Aquest fet, converteix la fira de les Borges Blanques en l’única de Catalunya que pretén aglutinar tots els olis verge extra del país, incloses les Denominacions dOrigen, així com cooperatives, molins privats i associacions de productors, amb la finalitat de recollir la pluralitat dels models demprenedoria, producció i certificació de qualitat en el món de loli doliva verge extra català.

El conseller dEmpresa Miquel Sàmper inaugurarà la mostra divendres dia 17 de gener i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, serà lencarregat de cloure-la diumenge 19. Aquesta 28a edició compta amb 6.200 metres quadrats de recinte firal (que inclou dos pavellons, una carpa de 1.200 m² i un espai exterior). A més, ledició denguany incorpora l'Oleoteca, un espai situat a lantic Bar de Vidre i que sinaugurarà també divendres de la mà del conseller dAgricultura, Òscar Ordeig.

LOleoteca oferirà tastos doli durant els dies de la Fira (a càrrec de lexperta Montse Freixa), i servirà de proposta dactivitats formatives, culturals i gastronòmiques al llarg de tot el 2025.

Així doncs, la Fira de lOli de les Borges Blanques, sengrana definitivament dins una agenda anual que la porta més enllà dels tres dies que dura la mostra, donant compliment a lobjectiu que es va marcar lajuntament de les Borges Blanques de potenciar la cultura de loli a la societat catalana. Daquesta agenda anual destaquen activitats com el Fòrum de lOli dOliva Verge Extra de Catalunya (FOOVE) com a espai de debat i reflexió estratègica, les jornades tècniques i els Premis Lladonosa (que aquest 2025 se celebraran a Barcelona amb motiu de la proclamació de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia).

En la presentació daquest matí, lalcalde de les Borges Blanques, Josep Farran, ha explicat que des de lajuntament es vol donar continuïtat al projecte que es va estrenar a ledició anterior i que pretén continuar impulsant les Borges Blanques com la capital de loli doliva verge extra del país. 

Amb la creació daquesta agenda dactivitats que es faran durant tot lany al voltant del món de loli doliva, volem aportar el nostre granet de sorra a trobar solucions que ens ajudin a afrontar les dues grans variables que condicionen la producció de loli doliva: el despoblament com a gran símptoma dun país pensat del centre cap a la perifèria, i lemergència climàtica. I tot això, amb totes conseqüències que sen deriven com la gestió de laigua, la pèrdua de sòl, laccés a la terra i  la falta de relleu generacional”, descriu lalcalde.

La 28a fira de l’oli de les Borges Blanques, també acollirà una jornada específicament orientada a la gestió del sòl, la millora de la seva fertilitat i conservació a llarg termini, posant l’accent en les pràctiques sostenibles que permeten mantenir-ne la productivitat i que ha comptat amb la col·laboració de l’oficina comarcal del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP).

El regidor de Promoció Econòmica i Fires, Xavier Bueno, ha manifestat “la voluntat d’expandir la Fira de l’Oli, amb la intenció de convertir-se en referent de Catalunya”. Aquest fet es reflecteix en l’acte d’agermanament amb la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès, “consolidant un vincle únic entre dues celebracions emblemàtiques que posen en valor el patrimoni gastronòmic de Catalunya”, ha argumentat el regidor.

L’alcalde Josep Farran, ha volgut a més mostrar el posicionament de la Fira de l’Oli contra la planta de tractament de residus Nova Tracjusa que es projecta a Juneda. Per responsabilitat social, econòmica i política, no podem mostrar-nos-en indiferents a l’amenaça que aquesta planta suposa i que condiciona el sector productiu. No podem promoure el nostre producte si a la comarca hi ha una activitat de gasificació amb residus urbans importats de zones urbanes”, lamenta l’alcalde.

Per la seva part, el president Talarn ha explicat que la Diputació de Lleida serà present, com és habitual, en lespai Aliments del Territori i Tuon shi programaran diferents presentacions de plats elaborats amb oli. A més a més, la institució cedirà a lajuntament de les Borges lexposicióUna Terra dOli, que durant tot el 2024 sha mostrat a la planta baixa de la Diputació i que posa de manifest el compromís de la institució amb la difusió i promoció de loli doliva verge extra.  Aquesta mirada de 360 graus sobre loli a partir dara formarà part del patrimoni borgenc, amb la voluntat que també la puguin gaudir la resta de municipis de les Garrigues, dacord amb aquest esperit dempatia amb la qual exerceix la capitalitat de loli”, apunta Talarn.

Reconeixements

El tradicional premi de la Cultura de lOli, que reconeix cada any personalitats i institucions que ajuden en la difusió de la cultura de loli, satorgarà aquest cop a Pep Nogué, cuiner, escriptor, divulgador i gastrònom català, fundador del CIB (Culinary Institute of Barcelona), amb una àmplia trajectòria de recerca de les arrels gastronòmiques catalanes i de defensa de l'oli.

Seguint en lapartat dhomenatges, la Fira de lOli acollirà també la commemoració del 50è aniversari de la Denominació dOrigen Protegida Garrigues. Estem parlant de cinquanta anys dun segell de qualitat, el naixement del qual va ser un acte dafirmació i autoestima col·lectives, de reconeixement mutu i tota una declaració dintencions, perquè amb la DO loli no és sols un producte de consum, sinó també -i sobretot- una manera dentendre la comarca, culturalment i simbòlica”, justifica lalcalde.

En la promoció de lexcel·lència dels olis doliva verge extra, cal destacar la celebració un any més del Premi als Millors Olis dOliva Verge Extra de Catalunya, que compta amb mig centenar mostres presentades. Loferiment de la direcció general dEmpreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia de celebrar a les Borges Blanques aquests premis rubrica aquesta trajectòria de compromís amb el sector”, comenta Xavier Bueno.

La Fira de lOli i lespai Aliments Territori i Tuacolliran shoucookingsi demostracions gastronòmiques a càrrec de diversos restauradors, alguns dells reconeguts, que utilitzaran com a ingredient base loli doliva verge extra. La cuina pim-pam del televisiu Arnau París i una sessió de la popular cuinera i divulgadora Maria Nicolau encapçalen una llista de participants invitats que va seguida pels multipremiats germans Sergi i Xavier Torres, la pastissera Chaimaa Arjam, lassessor de lAula Gastronòmica Lluís Bonillo i representants destabliments coneguts com el No Rules de Lleida, lHostal Benet de les Borges, les Moles dUlldecona, Sucre i Disseny dAlcarràs i El Cigró dOr de Vilafranca del Penedès, entre molts daltres.

 

Lleida, 8 de gener de 2025

Fira de l’Oli