La Fira de l’Oli 2024 presenta un programa carregat de contingut
La 27a edició de la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra, que se celebrarà a les Borges Blanques entre el 19 i el 21 de gener, presenta un programa carregat de propostes tècniques, gastronòmiques, socials, educatives i, fins i tot, festives. Tot el seu contingut es pot descarregar ja des del web oficial de la Fira.
El President de la Generalitat de Catalunya, el M. Hble. Sr. Pere Aragonès, inaugurarà la Fira de l’Oli divendres 19, a les cinc de la tarda, a l’Espai Gastronòmic del Pavelló de l’Oli, i serà el tret de sortida oficial d’un certamen que en aquesta edició compta amb 39 productors d’oli d’arreu del país, a més d’altres tipus d’expositors.
Entre els actes més emblemàtics que figuren al programa hi ha l’entrega del tradicional premi de la Cultura de l’Oli, que reconeix cada any personalitats i institucions que ajuden en la difusió de la cultura de l’oli, i que enguany s’ha atorgat a Jordi Salas Salvadó, catedràtic de nutrició. La distinció tindrà lloc immediatament després de l’acte inaugural, seguida de l’entrega de premis als guanyadors del concurs dels millors olis de la Fira.
També en l’apartat d’homenatges, la Fira de l’Oli distingirà durant el mateix acte tres establiments comercials de la ciutat de les Borges Blanques que han superat el seu centenari. Es tracta dels forns de pa Roselló i Capell i la tenda de roba infantil Comercial Sandra Segura Puigdengoles.
A més, la Fira afegeix temàtiques que pretenen donar resposta a aspectes que preocupen el sector rural, com la gestió de l’aigua i el despoblament. En aquest sentit, Tomàs Molina assistirà al certamen dissabte al migdia per parlar sobre el canvi climàtic i el departament d’Acció Climàtica de la Generalitat, l’Ajuntament i les organitzacions agràries han preparat per divendres al matí una jornada sobre regadiu i oleoturisme.
A més de jornades tècniques, del programa d’enguany de la Fira val a destacar una sessió inèdita sobre networking destinada exclusivament als professionals del sector oleícola català. La gastrònoma Montse Freixa, el cuiner Pep Moreno i la publicista Rosaura Alastruey donaran eines per aprofitar millor el potencial del mercat de l’oli d’oliva qualitat verge extra.
A més dels tastos d’oli de Montse Freixa, la Fira acollirà també xoucookings i demostracions gastronòmiques a càrrec de diversos restauradors, alguns d’ells reconeguts, que utilitzaran com a ingredient base l’oli d’oliva verge extra. Sucre i Disseny d’Alcarràs, BOnum No Rules de Lleida, Dos Pebrots de Barcelona, El Sisè de Lleida, Hostal Benet de les Borges, Malena de Gimenells, Deliranto de Salou, el col·lectiu Taula Dolça d’Osona, l’Aula Gastronòmica i els multipremiats germans Sergi i Xavier Torres participaran activament en aquest apartat, incloent-hi Gessamí Carames, del programa Cuines 3Cat.
La Fira també ofereix un gran espai per a les activitats socials, culinàries i, fins i tot, lúdiques, de les que destaquen els dinars populars com la caragolada solidària organitzada per la Fecoll en benefici de Lleida pels Refugiats (dissabte al migdia), la tradicional ballada de sardanes i la festa dels Tres Tombs, una nova edició de la 21 edició de la Cursa de l’Oli, el sopar de l’expositor amb els premis als millors estands del certamen i el concert de dissabte a la nit a la Zona Penyes.
Cal recordar que tots els actes que es duran a terme a l’escenari central de l’Espai Gastronòmic es podran veure des de casa en directe a través del canal local Les Borges TV o al web oficial de la Fira de l’Oli.
La Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra vol fer-se extensible a tot l’any amb una agenda política, econòmica, social i cultural. “La Fira ha de saber formular-se més enllà de l’esdeveniment de cap de setmana”, declara l’alcalde de les Borges Blanques, Josep Farran. Per això, al programa figuren activitats com les dels Premis Lladonosa (distribuïdes entre març i maig) i la presentació a l’Espai Macià del llibre Oli d’oliva i cooperativisme a la Catalunya de Ponent de Ramon R. Muñoz el 15 de març.