Jornada 25N: Reflexió, acció i compromís per la igualtat a les Borges Blanques

25/11/2024

Jornada 25N: Reflexió, acció i compromís per la igualtat a les Borges Blanques

El passat dissabte, en el marc del 25N - Dia Internacional per a l’Erradicació de la Violència vers les Dones, la Sala Maria Lois va acollir una jornada destinada a la sensibilització i la reflexió.

Lectura del Manifest i presentació de la Taula de Feminismes i LGTBI

La jornada va començar amb la lectura del manifest del 25N, a càrrec de l’Associació de Dones La Rosada, que va recordar la importància d’implicar tota la societat en la denúncia i la prevenció de les violències masclistes.

Tot seguit, es van presentar les activitats de la Taula de Feminismes i LGTBI, destacant el seu primer gran objectiu: l’elaboració d’un protocol municipal per a l’abordatge de les violències masclistes en entitats i associacions locals.

Aquest procés, que es durà a terme d’octubre del 2024 a maig del 2025, compta amb la col·laboració de La Llamborda, una associació transfeminista especialitzada en la prevenció i l’abordatge de les violències masclistes i LGBTIQ+. En la primera sessió, que va tenir lloc recentment, van participar més de 30 entitats i associacions de les Borges Blanques, posant de manifest el compromís del teixit associatiu local en la lluita contra aquestes violències.

Un dels objectius aconseguits per la Taula és l’Arrelvan, la caravana creativa que s’està utilitzant com a eina clau per sensibilitzar sobre qüestions feministes i LGTBI. Aquesta caravana es converteix en una peça fonamental per a:

  • Prevenir actituds masclistes i sexistes.
  • Promoure la salut sexual i afectiva.
  • Fomentar els valors de respecte, igualtat i diversitat.

L’Arrelvan ja s’ha utilitzat en alguns esdeveniments festius. Durant les sessions realitzades aquests dies als centres educatius de les Borges Blanques, l’Arrelvan ha impactat positivament l’alumnat, creant espais per reflexionar i qüestionar actituds discriminatòries.

Ponència: "La reacció patriarcal"

La jornada va continuar amb la ponència “La reacció patriarcal”, a càrrec d’Isaura Cots, de l’Escola Guillem Agulló, que va oferir una anàlisi rigorosa i profund de l’impacte dels discursos antifeministes i de l’extrema dreta. La xerrada estava organitzada per la Coordinadora Coloma Serò i Òmnium Garrigues.

Isaura Cots va reflexionar sobre com la lluita dels moviments feministes ha generat un consens social sobre la necessitat d’implementar la perspectiva feminista en qualsevol estat democràtic. En contraposició, va posar sobre la taula com els partits polítics i els think tanks feixistes utilitzen el relat antifeminista per promoure un moviment contracultural que està calant, sobretot, entre els homes joves.

Durant la ponència es van abordar qüestions clau:

  • Quins interessos s’amaguen rere aquests discursos?
  • Com hi han respost els moviments feministes?
  • Quines eines tenen els moviments socials per contrarestar-los?

També es va analitzar l’estratègia homonacionalista i antifeminista de l’extrema dreta, i es va obrir un debat enriquidor sobre com els moviments feministes i altres moviments socials poden fer front als discursos d’odi.

Un compromís col·lectiu per una societat igualitària

La jornada va ser una mostra del compromís col·lectiu de les Borges Blanques per construir una societat més justa i igualitària. Des de l’Ajuntament de les Borges Blanques, el SIAD Garrigues, l’Oficina Jove de les Garrigues i la Taula de Feminismes i LGTBI, seguim treballant conjuntament per sensibilitzar, prevenir i erradicar qualsevol forma de violència masclista.

Perquè el silenci mai més no sigui una opció.

 


Ajuntament de les Borges Blanques

25 de novembre de  2024

25N