El president Pere Aragonès inaugurarà la 60a Fira de l'Oli i les Garrigues de les Borges Blanques
L'Ajuntament de les Borges Blanques i el Patronat Fira de les Garrigues ultimen els detalls de la 60a edició de la Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues, que torna del 20 al 22 de gener del 2023, i que serà inaugurada pel president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, divendres, 20 de gener a les 11 hores. Entre els actes destacats d'aquest divendres, també hi haurà una cançó i un xoucooking a càrrec de l'artista Lo Pau de Ponts.
Aquest dissabte, 14 de gener, hi ha prevista una presentació de la 60a Fira de l'Oli i les Garrigues que tindrà lloc a la Seu d'Urgell, i que també servirà per donar tots els detalls de l'agermanament d'enguany, que serà amb la Fira de Sant Ermengol de la capital alturgellenca. L'acte tindrà lloc a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, a les 10.30 hores, i està previst que hi assisteixi una delegació d'una seixantena de representants de les Borges. Està previst que l'acte compti amb la participació de l'alcaldessa borgenca, Núria Palau; de l'alcalde alturgellenc, Francesc Viaplana, mentre que el vicealcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, s'incorporarà més tard a la jornada, que també comptarà amb una visita per la Seu medieval, el museu de la ciutat i l'Espai Ermengol i el Parc del Segre, entre altres activitats previstes a la capital del Pirineu.
L'homenatge pels seixanta anys de Fira
El pròxim dissabte, 21 de gener al matí es commemoraran els 60 anys del certamen amb un acte d'homenatge a totes les persones que han ajudat a fer la fira gran aquests darrers anys. L'acte estarà presidit per Artur Mas i ja han confirmat la seva assistència la periodista Mari Pau Huguet, el conseller legítim Josep Rull, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, els xefs Dolors Mateu i Xavier Benet, els exconsellers Felip Puig i Josep Maria Pelegrí; l'exmembre de la Mesa del Parlament Ramona Barrufet i el doctor Eduard Escrich, entre moltes altres personalitats catalanes que han prestat la seva imatge, participat i col·laborat en els darrers anys per donar suport al certamen borgenc de capçalera.
Els padrins de l'agermanament
L'organització de la Fira també ha anunciat que seran proclamats ambaixadors de l'Oli de Qualitat de Catalunya 2023 l'empresari vitivinicultor i enòleg Tomàs Cusiné, qui és president de la Ruta del Vi de Lleida i de la DO Costers del Segre i propietari de diversos cellers de vi a la Noguera i les Garrigues, i la periodista Mireia González, presidenta de la Fundació Castell del Remei, directora de Comunicació del grup cellers de Tomàs Cusiné, patrona de la Fundació Catalana de Lupus, i ha estat membre de l'equip de campanya a la presidència de la Generalitat de Pasqual Maragall, entre altres dades biogràfiques de les seves reconegudes trajectòries professionals i vitals. Cusiné i González també actuaran en qualitat de padrins en l'agermanament entre la Fira de l'Oli garriguenc i el certamen dels formatges alturgellencs.
Una cançó a càrrec de Lo Pau de Ponts i nombrosos actes infantils
Entre altres novetats destacades de la 60a Fira, també s'ha anunciat que està previst que l'artista Lo Pau de Ponts elabori una cançó per commemorar els seixanta anys de Fira, divendres, 20 de gener, a la tarda. L'artista noguerenc també durà a terme un xoucooking en directe sota el títol 'Lo xoucooking de 'l'alifara''. Prèviament a l'actuació, està previst dur a terme la proclamació dels guanyadors del concurs oficial dels millors olies de la Fira. Al migdia, la plaça Independència acollirà la cantada de l'Oliver de les Garrigues, himne de la comarca, a càrrec de l'Orfeó Terrall.
Igualment, l'organització de la Fira ha previst per divendres un seguit de propostes per atraure les famílies al certamen. Al matí, l'Hort del Rabassé acollirà un espectacle infantils pels alumnes de les escoles locals. A la tarda, tindrà lloc l'acte d'entrega de premis a les escoles per la col·laboració dels infants a la Fira, i també es duran a terme diversos tallers gastronòmics per a infants en els quals aprendran a elaborar minicocs d'oli d'oliva verge amb xocolata.