Lara Pujadas, de l'Escola Villa Retiro de Xerta, millor estudiant de cuina de Catalunya
Lara Pujadas, de l'Escola Villa Retiro de Xerta, millor estudiant de cuina de Catalunya
Ton Zambrano, de l’Escola CETT de Barcelona, ha guanyat en la categoria de cap de sala
Quinze alumnes (vuit de cuina i set de sala) han competit avui a Les Borges Blanques en un showcooking en directe a la final de la IV edició dels Premis Lladonosa
Un jurat ple d’Estrelles Michelín i Sols Repsol, apadrinat pels germans Torres, ha liderat l’elecció dels guanyadors
Més de 30 joves cuiners d’una quinzena d’escoles catalanes van optar a una plaça a la final d’avui
Lara Pujadas, de l'Escola Villa Retiro de Xerta (Terres de l'Ebre, Tarragona), a la categoria de cuina, i Ton Zambrano, de l’Escola CETT, a la categoria que premia al millor responsable de sala, són els guanyadors de la IV edició dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa. Christian David Valencia, de la Fundació Formació i Treball, a la categoria de cuina ha rebut també el guardó acreditatiu del Premi Social ‘Josep Lluís Rull’.
Després de mesos de proves i dues semifinals, avui s'ha celebrat durant tot el matí al Pavelló de l'Oli de les Borges Blanques la gran final dels premis, coneguts com el 'masterchef' dels alumnes catalans de cuina. Els quinze finalistes (vuit de cuina i set de sala) han demostrat el seus coneixements en un showcooking en directe amb un jurat de luxe, abanderat pels germans Torres, amb presència de cinc Estrelles Michelín, xefs recomanats a la Guía Michelín i nombrosos Sols Repsol.
Josep Ramon Farran, alcalde de Les Borges Blanques; Salvador Noguera, regidor de Promoció Econòmica del mateix municipi; Joan Godia, director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia; y Joan Castor Gonell, diputat delegat de Gestió de persones i Talent de la Diputació de Tarragona, han presidit la final i l’entrega de guardons. Tots ells han destacat la importància de cuidar i promoure els talents joves, que són la base per mantenir el nivell i el prestigi de la cuina catalana en el futur, i la necessitat de divulgar i potenciar al màxim productes autòctons de tanta qualitat com l'oli d'oliva verge extra, 'leitmotiv' molt present als plats que han preparat els finalistes.
Més de 30 alumnes d'una quinzena d’escoles de cuina diferents han estat seleccionats per cuinar a les semifinals dels premis, impulsades per l'Ajuntament de les Borges Blanques (Lleida) sota la seva marca de promoció de l'oli verge extra d'oliva ‘Capital de l'oli’. El jurat va avaluar el nivell dels futurs xefs a dues semifinals: la del passat 15 de març, on van participar els alumnes de Girona i Barcelona, i la del 14 d’abril a Reus.
L’elecció dels Premis Lladonosa es realitza mitjançant tres concursos gastronòmics -amb showcookings en directe-, més una altra prova per al Premi Social, inspirats en el format ‘masterxef’ i obert a totes les Escoles d'Hostaleria de Catalunya, públiques i privades. Els Premis Lladonosa van néixer al 2021 com a homenatge al cuiner català Josep Lladonosa i Giró (1938), figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània amb nombroses distincions, -entre les quals la Creu de Sant Jordi-, per la seva ingent tasca de recerca i documentació històrica.
El propi Josep Lladonosa i els famosos germans Torres (Cuina Germans Torres de Barcelona), amb tres Estrelles Michelin, encapçalen un jurat amb altres gegants dels fogons com Pep Moreno (Deliranto Salou, Estrella Michelín), Fran López (Villa Retiro Xerta, Estrella Michelín), Ferran Cerro (Reus, Guía Michelín) o Xavi Benet (Hostal Benet Les Borges Blanques, Guía Michelín).