Les Borges aprova el Pressupost 2023, que destina més de mig milió d'euros a la promoció econòmica de la capital garriguenca

21/12/2022

El Ple Extraordinari de les Borges Blanques d'aquest dimecres, 21 de desembre, ha aprovat, amb els vots a favor de l'Equip de Govern de Junts per les Borges i els vots en contra de Borges per la República, el pressupost inicial per al 2023, liderat per les polítiques de promoció econòmica, a la qual es destinaran 500.555 euros, que manté la seva forta aposta per la cultura i el lleure de la societat borgenca, i en el qual destaca una clara aposta per les polítiques socials. El pressupost se situa en 7.148.460,06 euros, a l'espera de poder-lo ampliar amb el romanent que resulti de la liquidació del pressupost d'aquest 2022.

L'alcaldessa de les Borges, Núria Palau, ha explicat que el Pressupost Municipal per al 2023 de la capital garriguenca preveu destinar un total de 500.555 euros a promoció econòmica, per impulsar l'activació de l'economia de les Borges i de les Garrigues. També es preveuen 829.498,04 euros per a l'atenció social de les borgenques i els borgencs i, en aquest sentit, Palau ha detallat que "en un context d'una inflació desorbitada, en els quals els tipus d'interès estan molt elevats, i els preus de les energies i els combustibles estan més cars que mai, les famílies necessiten el suport de les administracions públiques, per mirar-los de fer menys dura aquesta situació". Igualment, el pressupost contempla 700.539,52 euros per a la promoció cultural, "per garantir l'accés a un cert consum cultural i de lleure a totes les borgenques i els borgencs", ha dit Palau.

Més de mig milió per a la promoció econòmica

En l'àmbit de la promoció econòmica, es destinen un total de 500.555 euros en diferents partides pensades per finançar, entre altres, la 60a Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues i la resta de certàmens firals, per a l'administració general de comerç, turisme i pimes, que contempla ajuts a la promoció econòmica, a la digitalització d'empreses, a l'Agrupació de Comerciants, la Firra i la Ruta de la Tapa; per a la informació i la promoció turística, que inclou, entre altres coses, la celebració dels Premis Lladonosa; per a la indústria, el desenvolupament empresarial i el manteniment del Centre de Noves Tecnologies.

La vista posada en el benestar social, amb més de 829.000 euros

El Pressupost 2023 de la capital garriguenca també té la vista posada en les dificultats econòmiques de moltes famílies borgenques, i en aquest sentit, s'impulsaran polítiques socials per valor de 829.498,04 euros. En concret, el pressupost contempla l'assistència social primària, i que inclou, entre altres coses, el Centre Obert, les accions en pro dels drets de les persones LGTBIQ+, de la igualtat, drets civils, cooperació, immigració i acció social, així com aportacions solidàries a la Marató de TV3 i altres entitats que tenen cura de les persones. També s'hi sumen les aportacions als centres educatius, les iniciatives pensades per la joventut, les subvencions per a la rehabilitació d'habitatges per a persones joves i totes les polítiques en pro de la salut pública.

Més de 700.000 euros per a la promoció cultural

El Pressupost 2023 també inclou un total de 700.539,52 euros destinats a la promoció cultural. En concret, hi ha previstes partides per a les biblioteques públiques, per finalitzar i mantenir l'Arxiu Comarcal de les Garrigues; per al manteniment de l'Espai Macià; per a totes les activitats, festes i projectes que tindran lloc al llarg de l'any, així com diners destinats a subvencions culturals. Així mateix, el pressupost inclou partides per a la protecció i la gestió del patrimoni històric i artístic, que es destinaran als treballs de manteniment de la capelleta i de la teulada i el campanar de l'església, i també per a festes populars, que inclouen la Festa Major, la Festa dels Octogenaris, la celebració de Carnestoltes i de Sant Joan, entre altres.

Les inversions

Entre les inversions d'aquest Pressupost 2023 destaquen 162.100 euros per a l'adequació del camí peatonal del cementiri, 48.505,52 euros per a la finalització de l'Arxiu Comarcal de les Garrigues, així com inversions per valor de 25.300 i de 7.000 euros per a l'adquisició d'un tractor tallagespa i de cistelles de bàsquet, respectivament. Igualment, i a l'espera de subvencions, també està previst ampliar el pressupost per a la construcció del dipòsit d'aigua, la millora del pati de la Llar d'Infants Municipal i la nova Pista Poliesportiva.

La resta de capítols

En l'àmbit dels ingressos, es mantenen pràcticament igual els impostos directes (72.500 euros), mentre que s'observa una davallada dels ingressos de capital, ja que l'any 2022 aquesta partida era molt elevada per la construcció de l'Arxiu Comarcal de les Garrigues, que ja està pràcticament acabat. Pel que fa al capítol de taxes, preus públics i altres ingressos incrementa en un 8,76% (95.268 euros) per l'augment de la taxa de recollida d'escombraries, a causa del major cost del servei, per la creació d'una partida per als ingressos de l'estació de recàrrega de vehicles elèctrics, i per l'increment del cost de les empreses subministradores de serveis. Pel que fa a la partida d'ingressos patrimonials, disminueixen en un 14,94% i se situen en 44.500 euros, pel menor cost que suposarà el servei d'abastament d'aigua.

En l'àmbit de les despeses, destaca un increment de les despeses financeres, que ascendeixen als 29.500 euros, a causa de l'increment dels interessos bancaris dels préstecs que té l'Ajuntament. El pressupost també preveu 60.984 euros més de despeses de personal i 61.753,04 euros de despeses corrents, entre altres.

El Ple de Pressupostos d'aquest 21 de desembre del 2022