El Ple de les Borges aprova modificacions i correccions al POUM per millorar-lo, adequar-lo al municipi i construir nous espais esportius

24/11/2022

El Ple Ordinari de l'Ajuntament de les Borges Blanques d'aquest dijous, 24 de novembre, ha aprovat inicialment, amb els vots a favor de l'Equip de Govern, i l'abstenció de l'oposició, una modificació puntual del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que permetrà, entre altres coses, construir nous equipaments esportius, ja que qualificarà d'equipament el terreny que l'Ajuntament ha adquirit a la vora del circuit de pump track per continuar l'ampliació del complex esportiu borgenc. Igualment, el Ple ha servit per formalitzar la concessió del títol de fill adoptiu a l'escriptor i mestre Josep Vallverdú, i per aprovar quatre mocions.

En concret, la sessió plenària d'aquest dijous ha aprovat inicialment aquesta modificació del POUM amb l'objectiu de millorar-lo i adequar-lo a la realitat del municipi, ja que la seva redacció és de 2018. Inclou l'esmena d'errades, algunes correccions, modificacions i la incorporació de la delimitació de la trama urbana consolidada. Un cop aprovat, el document serà sotmès a trenta dies d'exposició pública en els quals es poden presentar al·legacions.

Les modificacions més destacades del POUM

Entre les modificacions més destacades, que representen un canvi en l'ordenació del municipi, hi consta una nova qualificació per al terreny que l'Ajuntament va comprar per continuar amb l'ampliació del complex esportiu borgenc, que passarà de ser sòl urbà, a considerar-se equipament esportiu.

Les correccions del POUM

Pel que fa a les correccions que es duen a terme al POUM destaquen, entre altres coses, les modificacions al catàleg d'edificis i elements protegits, que esdevenen més específiques amb l'objectiu de protegir els béns culturals del municipi; l'admissió de les casetes de reg i fertirrigació a totes les zones del municipi, entre altres aspectes dels usos del sòl no urbanitzable; es delimita el percentatge total d'un terreny que pot ocupar la construcció de pantans i embassaments –amb un màxim del 50%–, i dels hivernacles –amb un màxim del 75% del total–, i es defineix que l'alçada màxima dels immobles construïts en un terreny amb pendent s'establirà tenint en compte el punt mitjà del pendent com a referència.

Altres punts del Ple

La sessió plenària també ha servit per donar compte de l'informe de morositat del tercer trimestre del 2022, amb zero factures impagades i un deute de zero euros, i el període mitjà de pagament (PMP), que se situa en 15,72 dies en el tercer trimestre del 2022.

Igualment, el Ple ha donat llum verda per unanimitat a la proposta de concessió al senyor Josep Vallverdú del títol de fill adoptiu de la ciutat de les Borges, amb l'objectiu de formalitzar aquesta distinció, que es va atorgar el passat 12 de novembre, en un acte al CEI de les Borges.

Mocions

En l'àmbit de les mocions, s'han aprovat per unanimitat quatre propostes presentades pel grup de Borges per la República per la redacció d'una ordenança reguladora de les bases d'ajuts a la rehabilitació d'antics cellers i cubs d'oli i vi; per la redacció d'un Pla Municipal d'Equipaments; per la redacció d'un Pla Local d'Habitatge, la compra pública d'habitatge i per a requerir ADIGSA i grans tenidors la gestió municipal del lloguer dels seus habitatges, i per la creació d'una xarxa d'horts socials.

El Ple de les Borges d'aquest 24 de novembre del 2022