El Ple de les Borges aprova el pla especial de la Masia Salat i el pla d’ordenació urbanística de la Cooperativa de Sant Isidre

30/09/2021

El Ple Ordinari de les Borges Blanques d’aquest dijous, 30 de setembre, ha aprovat provisionalment el Pla Especial Urbanístic del complex hoteler Masia Salat de les Borges, i també ha aprovat tirar endavant el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal sol·licitat per la Cooperativa de Sant Isidre al sector 5 del municipi, que servirà per portar a aquesta zona aigua potable i instal·lar-hi un col·lector per a les aigües residuals.

En concret, la sessió ha servit per aprovar el Pla de Masia Salat, que defineix els usos d’aquest complex hoteler, en delimita el terreny i acota com han de ser els accessos. El Pla incorpora les modificacions que es van demanar, mitjançant al·legacions, durant el període d’exposició pública, bona part de les quals eren de caràcter preventiu. Amb l’aprovació provisional d’aquest pla per part del Ple, una vegada l’ha validat l’equip tècnic del consistori, passarà a la comissió d’Urbanisme per ser aprovat definitivament. El Pla s’ha aprovat per unanimitat del Ple.

El Ple municipal també ha aprovat el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal, amb les modificacions d’usos que estableix el POUM per a l'àmbit de ponent del Canal d'Urgell, que inclou el Raval de Lleida i la seva rodalia, i constitueix el sector 5 del municipi. En concret, el pla estableix l’adequació de la trama, així com l’ampliació de la xarxa de boca i de la xarxa de clavegueram unes obres demandades per la Cooperativa de Sant Isidre, que ella mateixa assumirà. Els treballs, a la vegada, també facilitaran l’accés a aigua potable a tota la zona, que actualment no està edificada, però, amb les modificacions d’usos del POUM, es requalifica com a urbanitzable. D’aquesta manera, i segons ha explicat l’alcaldessa, Núria Palau, també beneficiarà, en un futur, els veïns i veïnes que es vulguin instal·lar a la zona, que es podran acollir a la mateixa xarxa, a través d’una quota de participació que sigui proporcional. El Pla s’ha aprovat amb els vots a favor dels 7 regidors i regidores de Junts i el vot en contra dels 6 regidors i regidores de Borges per la República.

Aproven adaptar els usos comercials de la trama urbana al nou POUM
També s’ha aprovat en ple la modificació de la delimitació de la trama urbana consolidada per als usos comercials, un deure per als municipis de més de 5.000 habitants. En concret, i a través d’aquesta modificació, s’adaptaran i es regularan els volums comercials del nucli urbà, és a dir, el terreny que delimita els àmbits de la ciutat en els quals poden dur a terme la seva activitat les superfícies comercials, així com els tipus de superfícies comercials que s’hi poden establir. D’aquesta manera, s’adaptarà la trama urbana actual a la que recull el nou POUM, recentment aprovat. Aquesta modificació de la trama s’ha aprovat amb els vots a favor de l’Equip de Govern i l’abstenció del grup de Borges per la República.

Així mateix, el Ple també aprovarà la venda directa de la porció de terreny que envolta i complementa el solar destinat a caserna de la Creu Roja, a aquesta mateixa entitat. El ple passat va servir per qualificar aquesta zona de parcel·la sobrera i, en aquest ple, s’aprovarà la seva venda per valor de 3.374,62 euros. La venda del terreny s’ha aprovat per unanimitat de tots els regidors i regidores del Ple.

Mocions
En l’àmbit de les mocions, el grup de Borges per la República n’ha presentat dues. En primer lloc, el grup municipal ha proposat una moció per demanar a l’Institut Català del Sòl (INCASÒL) la seva actuació per desbloquejar el sòl industrial del polígon de Vaca-roja. La moció no ha pogut ser aprovada, amb els vots en contra de l’Equip de Govern, que considera que no té sentit aprovar una iniciativa que ja s’està duent a terme, amb gestions i contactes amb el mateix INCASÒL, i amb el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, del qual en depèn l’INCASÒL.

En segon lloc, el grup municipal ha proposat millorar l’atenció en salut mental del jovent de les Borges a través d’un servei de prevenció i d’intervenció de salut psicoemocional, combinat amb una tasca de sensibilització a les escoles i un servei accessible i anònim al municipi. L’Equip de Govern també hi ha votat en contra, ja que, des de l’Oficina Jove, ja fa temps que s’està treballant en aquest sentit i s’estan impulsant accions de caire, sobretot, preventiu i de sensibilització sobre la salut mental, a la vegada que a existeixen altres recursos com el centre Compàs i CSMA, de tipus més especialitzat.

En tercer lloc, Borges per la República tenia intenció de presentar una moció per modificar les condicions relacionades amb les bonificacions de l'IBI d'acord amb els principis d'una transició energètica justa, però han decidit retirar-la, a petició de l’Equip de Govern, amb l’objectiu de treballar-la millor.

El Ple de les Borges aprova el pla especial de la Masia Salat i el pla d’ordenació urbanística de la Cooperativa de Sant Isidre