El Ple de les Borges amplia el pressupost per construir una nova pista poliesportiva i engegar un menjador social per a la gent gran

28/07/2022

El Ple ordinari de l’Ajuntament de les Borges d’aquest dijous, 26 de maig, ha aprovat una ampliació del pressupost municipal 2022, a través de crèdit extraordinari, que permetrà construir una nova pista poliesportiva i engegar un menjador social per a la gent gran, entre altres.

La sessió plenària d’aquest mes de juliol ha donat llum verda, amb els vots a favor de l’Equip de Govern de Junts per les Borges i els vots en contra de l’oposició a aquesta ampliació de pressupost, per un import de 211.100 euros, amb els quals està previst crear noves partides i ampliar-ne algunes d’existents. En aquest sentit, està previst destinar 100.000 euros a la construcció d’una pista poliesportiva que se situarà a la vora del nou camp de futbol 7 i que formarà part del complex esportiu de la capital garriguenca. El consistori borgenc ja va aprovar en Ple la compra d’un terreny annex a l’espai i ara ha donat llum verda a aquesta modificació de crèdit que servirà per finançar la construcció, a l’espera del vistiplau d’Urbanisme per modificar els usos de l’espai.

Un menjador social al Casal Cívic
També destaca una partida de 3.000 euros, que serviran per finançar un nou menjador social per a persones grans del municipi que se situarà al Casal Cívic de les Borges, a la Llar de Jubilats. Es tracta d’una iniciativa de l’Associació Talma que rep el suport del consistori borgenc, el qual subvencionarà parcialment els menús per tal que la gent gran del municipi pugui tenir un espai on menjar acompanyats. En aquest sentit, està previst oferir dos menús diferents a la gent gran del poble, un de més barat i un de més car, perquè cadascú pugui adaptar el servei a les seves necessitats, i ambdues opcions seran finançades parcialment per l’Ajuntament.

Així mateix, aquesta modificació del pressupost contempla estudis i treballs tècnics d’Urbanisme, amb una partida de 20.000 euros que servirà per dur a terme el projecte de la pista poliesportiva, així com altres projectes d’urbanització del municipi. Igualment, la modificació contempla diverses partides, que sumen 30.100 euros, i que corresponen als costos de subministrament elèctric de diversos edificis municipals. Així, s’han hagut d’ampliar les partides a causa de l’encariment del servei.

Aprovació del Compte General 2021
El Ple també ha aprovat, amb els vots a favor de Junts per les Borges i els vots en contra de Borges per la República, el Compte General de la Corporació de l’exercici 2021, en el qual destaca una situació d’equilibri patrimonial i financer, amb un estalvi de 1.490.102 euros. En aquest sentit, hi ha un romanent de tresoreria per a despeses generals de 1.188.325 euros i un superàvit de tresoreria anual de 40.398 euros. La sessió també ha servit per donar compte del període mitjà de pagament (PMP), que se situa en 10,72 dies en el segon trimestre del 2022, així com de l’informe de morositat del mateix període, amb zero factures impagades i un deute de zero euros.

Els infants del curs I2 tindran l’escolarització gratuïta el curs vinent
El Ple ha aprovat per unanimitat una modificació de l’ordenança fiscal que regula el preu públic del servei de la llar d’infants, amb l’objectiu d’adaptar-la a la normativa, que ara estableix la gratuïtat d’aquest servei per als infants que cursen I2 a les escoles bressol públiques del país, l’equivalent a l’antic P2. Així, a partir del pròxim curs escolar, els cursos I0 i I1, continuaran sent de pagament, tal com eren fins ara, mentre que el curs I2 passarà a ser gratuït, en dies i horaris que coincideixin amb les classes al col·legi. D’aquesta manera, l’alumnat d’I2 té assegurada la gratuïtat de la matrícula, de la quota mensual i de la quota de materials, i pot gaudir d’aquesta gratuïtat de dilluns a divendres, en horari de 9 a 13 i de 15 a 17 hores, tot i que hauran d’abonar el cost de les hores extra i del servei de menjador,

D’altra banda, mentre que la normativa contempla que la gratuïtat per a l’alumnat d’I2 només és vigent fins al final de curs escolar, el consistori borgenc es farà càrrec de les quotes que van des de final de curs fins el dia 30 de juny, en horari escolar, per tal que els pares i mares no hagin d’abonar aquesta setmana restant del mes de juny.

Ordenança de vehicles elèctrics i de Borges en Flor
La sessió plenària també ha donat llum verda per unanimitat a l’aprovació inicial del reglament d’ús del servei de recàrrega de vehicles elèctrics de les Borges, després que es posés en funcionament l’estació situada a la vora de la placeta del Terrall. Aquest document detalla, entre altres coses, com les persones que en facin ús s’hauran de donar d’alta al servei a través d’una aplicació mòbil, n’estableix les condicions l’ús, les tarifes, els horaris, el temps màxim de permanència, així com drets i deures de les persones que en fan ús, i les facultats i obligacions del consistori.

Igualment, la sessió ha tirat endavant per unanimitat una modificació en l’ordenança que regula les bases per a la concessió de subvencions vinculades a la campanya ‘Borges en flor’. A partir de la convocatòria de l’any vinent, el veïnat haurà d’aportar una fotografia del balcó o la terrassa abans de la decoració i una imatge del resultat després d’haver-la decorat amb plantes i flors comprades a les Borges.

La sessió també ha aprovat per unanimitat l'adhesió al Grup d'Acció Local (GAL) de l’Associació Leader de Ponent, per tal que les empreses i persones emprenedores de les Borges puguin obtenir ajuts dins del marc del Pla Estratègic Nacional de Política Agrària Comunitària (PEPAC 2023-2027).

Mocions
En l’àmbit de les mocions, el Ple ha servit per debatre diverses propostes presentades pels dos grup municipal. En primer lloc, el grup de Junts per les Borges ha presentat una moció de rebuig de la suspensió de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, en la qual es denuncia que no se li ha garantit la presumpció d’innocència davant del que és una persecució política. En aquest sentit, la moció ha tirat endavant amb els vots a favor dels regidors i regidores de Junts per les Borges i els vots en contra dels regidors i regidores de Borges per la República. En segon lloc, l’Equip de Govern ha presentat una moció en defensa dels Jutjats de Pau, davant el nou projecte de llei del Govern espanyol que pretén abolir-los, que ha tirat endavant per unanimitat. Igualment, ha presentat una moció, que ha estat aprovada per la totalitat del Ple, en favor del Correllengua 2022 amb l’objectiu de donar suport a aquesta tradició com a instrument reivindicatiu de la societat a favor de la plena normalització en l’ús social de la llengua arreu dels territoris de parla catalana i a favor de la seva unitat.

Per la seva banda, el grup de Borges per la República ha presentat una moció per l'aprovació del manifest de l'acord social per l'amnistia i l'autodeterminació, i una moció d’urgència per subvencionar les penyes de la Festa Major de les Borges. En aquest sentit, totes dues propostes han tirat endavant amb els vots a favor de tots els regidors i regidores presents en la sessió plenària.

El Ple de les Borges, en una imatge d'arxiu