Secció actual:
Viure a les Borges
Seccions:
Ets a: Portada > Viure a les Borges > Què passa a les Borges?

Les Borges i Tornabous, units per a commemorar el 14 d’abril amb activitats conjuntes a l’Espai Macià i l’Espai Companys

Les Borges Blanques i Tornabous han dissenyat un programa unitari d’activitats per a commemorar el 81è aniversari de la II República, reivindicar les figures del president Macià i el president Companys i, alhora, agermanar l’Espai Macià i l’Espai Companys, els dos equipaments que recorden a cadascuna d’aquestes dues figures cabdals de la història de Catalunya i que s’ubiquen, respectivament, a la capital garriguenca i al Tarrós, a l’Urgell. Així, i des d’aquest 11 d’abril i fins al dia 24 d’aquest mes, es podrà gaudir dels dos espais de memòria amb una única entrada. El programa conjunt ha estat presentat aquest 13 d’abril a l’Espai Companys del Tarròs.

Núria Palau, l’alcaldessa de les Borges, ha valorat molt positivament una iniciativa que, ha dit, “ens ajuda a posar en valor encara més aquestes dues figures històriques tan importants i estimades com són el president Macià i el president Companys i donem més rellevància a tots dos centres. Avui és un dia per a recordar que, com deia el president Companys, tornarem a sofrir, tornarem a lluitar i tornarem a vèncer i, en fer-ho, ens acostarem a la Catalunya políticament lliure, socialment justa, econòmicament pròspera i espiritualment gloriosa amb la qual somiava el president Macià i per la qual lluitem cada dia”. Per la seva part, David Vilaró, alcalde de Tornabous, ha destacat també el valor d’una iniciativa que fa “encara més importants tots dos espais de memòria”.

Activitats per a tots els públics

El programa d’activitats conjunt que compartiran l’Espai Macià de les Borges i l’Espai Companys del Tarròs aquest mes d’abril va arrencar aquest 11 d’abril amb un taller d’estels –el president Macià va ser aficionat a ells durant la seva infantesa– i un itinerari guiat per conèixer els efectes que van tenir a les Borges els bombardejos que la capital borgenca va patir durant la Guerra Civil.

Aquest 13 d’abril, i juntament amb la presentació d’aquest matí, està previst també un acte per donar a conèixer el Diccionari biogràfic d’Estat Català, el partit que va fundar el president Macià. L’activitat està programada per a les 19.00 h a l’Espai Macià de les Borges. Els esdeveniments continuen el dia 14 d’abril, aniversari de la proclamació de la II República, amb una conferència titulada, precisament, ‘El 14 d’abril de 1931 a les Borges Blanques’ a l’Espai Macià a les 18.00 h i una representació teatral de l’obra ‘Memòria de les Oblidades’ a les 20.00 h a l’Espai Companys. Seguidament, el 16 d’abril, a les 19.00 h, es projectarà a l’Espai Macià l’audiovisual ‘La Guerra Civil a les Borges Blanques’ i el dia 19 es presentarà, a les 19.00 h, el llibre ‘Les Borges Blanques desaparegudes’ també a l’Espai Macià. El programa d’activitats es tanca amb la presentació del llibre ‘Nativitat Yarza, mestra, alcaldessa i miliciana’ a l’Espai Companys a les 12.00 h i una visita comentada a l’exposició permanent d’aquest espai de memòria a les 12.00 h. L’entrada a totes les activitats és gratuïta amb reserva prèvia.
 

  • Facebook
  • TwitThis
  • del.icio.us
  • Technorati
  • latafanera
  • Meneame
  • MySpace
Ajuntament de les Borges Blanques

Ajuntament de les Borges Blanques

C/ del Carme, 21
25400 Les Borges Blanques

Tel: 973 14 28 50
Fax: 973 14 31 70