Secció actual:
Viure a les Borges
Seccions:
Ets a: Portada > Viure a les Borges > Què passa a les Borges?

Les colles geganteres, els grallers i diables tornen per Festa Major a les Borges amb un espectacle estàtic i adaptat a les restriccions

04/09/2021

Un total de 14 colles geganteres, gralleres i de diables de les Borges i d’altres municipis catalans han tornat a actuar aquest dissabte en el marc de la Festa Major de les Borges Blanques, celebrada del 3 al 7 de setembre, després que l’any passat s’hagués de suspendre a pocs dies de dur-se a terme a causa de la pandèmia. En aquesta ocasió, les colles han preparat un espectacle per poder gaudir d'aquesta festa popular amb una cercavila pel carrer del Carme, la plaça 1 d'Octubre i el carrer Nou, en què les persones assistents han hagut d'estar assegudes per complir amb la normativa del Procicat, que no permet l’organització de rues.

En aquesta trobada popular que ha hagut de modificar el seu format, però ha pogut conservar l’esperit i la tradició, hi han participat més d’una vintena de gegants de diferents agrupacions borgenques, com la Colla gegantera de les Borges, la Colla Estimem els gegants, la Colla Vivall i el Soldat Ramon, i també de foranes, com els gegants de l’Hospitalet de l’Infant, els de Rocafort de Queralt, els de Santa Coloma de Queralt, els gegants Ibers d’Arbeca i els Amics dels Gegants de Montblanc. Igualment, han participat en la festa els Diables ‘Els Borjuts’ i els Diables Grup Recerca de les Borges. Entre les colles de grallers, també hi ha participat els Bufa la Gralla de Bellvís, els Martulls de les Borges i el grup La Revolta d’Arbeca.

Aquesta nit, a més a més, està previst que els Diables ‘Els Borjuts’ ofereixin un espectacle de foc, a partir de les 21 hores, que també serà estàtic. Per aquest motiu, des de l’Ajuntament de les Borges, s’habilitaran dues zones diferenciades: una més pròxima al foc, i una altra per als qui prefereixen veure l’espectacle des d’una certa distància.

Les Jornades Folklòriques
Un dels actes més destacats d’aquest dissabte han estat les Jornades Internacionals Folklòriques amb el grup internacional d’Equador, que han donat a conèixer els seus gèneres musicals de singular varietat rítmica i que han comptat amb l’acompanyament dels Gegants de les Borges Blanques. Es tracta d’una iniciativa a càrrec de l’Associació per a la Difusió del Folklore (Adifolk), que es duu a terme en una vintena de municipis catalans, entre els quals la capital de les Garrigues, i que té l’objectiu de fer arribar als pobles i ciutats les diferents formes de folklore d’altres països, per donar-les a conèixer i posar-les en valor.
Igualment, al matí s’ha dut a terme un campionat de tir al plat i una tirada de bitlles i, el repic de la traca i el repic ‘El canó del Saló’, que ha anunciat la traca de Festa Major, a càrrec de l’escola de campaners de les Borges, i al migdia, ha tingut lloc un espectacle infantil amb Asteroid.

A la tarda, l’Orquestra En Esenzia ha portat el seu directe al Pavelló Francesc Macià i, aquesta nit, està previst que ofereixi un altre concert a partir de les 22.30 hores, al mateix Pavelló. A la nit, la zona de les Penyes acollirà un dels actes més esperats, especialment entre el jovent de les Borges: el concert del grup Zoo, el mediàtic grup valencià que descarregarà el seu directe a partir de les 22.45 hores.

Diumenge de Festa Major
Aquest diumenge al migdia, els actes de Festa Major continuaran amb la tradicional Missa Major a l’Església Parroquial cantada per l’Orfeó Terrall. Paral·lelament, la plaça 1 d’Octubre acollirà un concurs de Sardanes amb la Cobla Reus Jove i, al Pati de l’Institut, hi haurà jocs de fusta i de circ per als més menuts.

A la tarda, tindrà lloc una sessió de discjòquei en homenatge a Cosmin Ionescu, el jove borgenc que solia animar les festes del municipi a través de la seva música i de les seves sessions i que el passat mes de febrer va morir després d’una llarga lluita contra el càncer. En concret, durant la sessió, portaran el seu ritme a les Borges un total de 5 discjòqueis, i la recaptació es destinarà a l’AFANOC.

Durant la jornada de diumenge, a més a més, tindrà lloc un concert de tarda amb l’Orquestra Pasarela, un espectacle musical amb el grup Brincadeira a la zona de les penyes i, a la nit, un concert amb la mateixa Orquestra Pasarela i una actuació de Portobello a la zona de les penyes.

  • Facebook
  • TwitThis
  • del.icio.us
  • Technorati
  • latafanera
  • Meneame
  • MySpace

La trobada de colles geganteres, gralleres i diables, al carrer Nou

La trobada de colles geganteres, gralleres i diables, a la plaça 1 d'Octubre

49a edició de les Jornades Internacionals Folclòriques amb el grup Internacional Equador a la zona penyes

Ajuntament de les Borges Blanques

Ajuntament de les Borges Blanques

C/ del Carme, 21
25400 Les Borges Blanques

Tel: 973 14 28 50
Fax: 973 14 31 70