Secció actual:
Viure a les Borges
Seccions:
Ets a: Portada > Viure a les Borges > Què passa a les Borges?

Núria Palau, nova alcaldessa de les Borges

18/08/2021

Núria Palau, qui ha estat triada per majoria absoluta amb els vots favorables dels set regidors del grup municipal de Junts per les Borges Blanques i els sis vots en blanc dels edils del grup municipal de Borges per la República, és des d’aquest 18 d’agost la nova alcaldessa de la capital de les Garrigues. Palau ha estat investida en una sessió celebrada al Saló de Plens de l’Ajuntament la qual ha servit també per formalitzar la presa de possessió del nou regidor Oriol Satorra, qui ha cobert la vacant deixada per Enric Mir.

A la presa de possessió de Palau, qui havia exercit com a alcaldessa en funcions des de la renúncia de l’alcalde anterior aquest 31 de juliol, han assistit el secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Isidre Gavín, el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó i el mateix exalcalde de la capital garriguenca, Enric Mir, entre altres. En el seu discurs d’investidura, Palau s’ha reivindicat com a persona propera, que sap escoltar, sensible amb la violència en vers les dones, enemiga de qualsevol mena de discriminació, compromesa en favor de la justícia social, les llibertats individuals i col·lectives, implicada en el repte d’aconseguir un país encara més sostenible i incansable en la cerca de la màxima eficàcia, transparència i excel·lència en la gestió pública. Just després de ser escollida, la nova alcaldessa ha ofert un torn de paraula al portaveu de l’oposició, Josep Ramon Farran, qui, en relació amb el vot en blanc dels sis regidors del seu grup municipal, ha indicat que s’ha d’entendre “com a un vot de confiança per canviar les dinàmiques de treball que hi ha hagut en aquest consistori durant massa anys” en entendre que la votació per escollir alcalde “ja es va fer al juny del 2019”.

Segona etapa del mandat
Amb la presa de possessió d’aquest dimecres, s’obre la segona etapa d’un mandat durant el qual, i als seus primers 26 mesos, l’alcalde de les Borges ha estat Enric Mir, qui va tancar, aquest mes de juliol i amb la seva renúncia, deu anys com a primer edil de la ciutat. Del seu predecessor, Palau ha dit que és, per a molts, “el millor alcalde de la història borgenca” i que deixa “el llistó molt alt” amb la “molta feina feta” i un equip “espectacular” el qual té ara ella l’honor de liderar. L’alcaldessa ha volgut recordar igualment les figures de la Carme Benet, primera alcaldessa de les Borges des de la recuperació dels ajuntaments democràtics, i la de l’exregidor, Francesc Mir. De Carme Benet, Palau ha recordat que va ser precisament ella qui la va introduir en la política i de Mir que, en ell, ha trobat sempre “suport incondicional, complicitat i savis consells”.

L’exemple de Macià i les paraules de Pau Casals
Palau ha recordat també dins del seu discurs la figura del president Macià i ha recordat que els seus companys a l’Equip de Govern i ella mateixa, tenen tot moment “molt present” el seu “immens llegat polític”, el qual compromet totes les catalanes i catalans a “saber-se fer dignes de Catalunya”. Palau ha aprofitat també el seu discurs per “renovar” el compromís insubornable d’ella mateixa i de tot el seu equip “amb la fi de la repressió contra els independentistes catalans, el retorn dels exiliats i la lluita per un referèndum d’independència lliure i democràtic”. La llengua serà també un dels eixos de la seva labor de govern, juntament amb la reivindicació de la llibertat d’expressió individual i col·lectiva “per portar el país fins al nostre màxim anhel, que és la independència”. Catalunya, ha recordat Palau, “comença” a cada ajuntament i per això, ha dit la nova alcaldessa borgenca fent seves les paraules de Pau Casals, “hem de defensar els nostres drets, però hem de complir els nostres deures”

Sortir reforçats de la pandèmia
Durant els quasi dos anys de mandat que resten, ha explicat Palau, les Borges afronta el repte de sortir reforçada d’una pandèmia la qual “s’ha acarnissat fortament amb el nostre poble” però ha permès veure en les persones que hi viuen “un gran valor social i d’ajuda als altres”. L’ajuntament, i així ho ha recordat, “ha posat tots els recursos disponibles per evitar l’expansió del virus” i ha mirat de “reduir el seu impacte social i econòmic en les famílies borgenques”. El suport al teixit empresarial, la pagesia i l’estratègic sector oleícola, els comerciants i els autònoms i emprenedors es mantindrà perquè, ha destacat, “així sortirem reforçats d’aquesta crisi per continuar sent un poble d’oportunitats”. Les Borges, ha conclòs l’alcaldessa, “serà el que les borgenques i borgencs vulguem que sigui, ja que som un poble amable i pròsper que ha de tenir al capdavant la justícia social de les seves persones”.

Les prioritats de Núria Palau com a alcaldessa
L’augment del sòl industrial disponible, l’impuls a la creació de riquesa i ocupació, les oportunitats de formació i realització professional pel jovent, l’increment del volum d’habitatge social i de la qualitat dels serveis i l’atenció a la gent gran són algunes de les prioritats juntament amb la construcció de nous equipaments esportius, com ara la pista poliesportiva a l’aire lliure o l’Skate Park, i culturals, com la Sala Polivalent del nou Arxiu Comarcal o l’anhelat Teatre Municipal. Núria Palau, després de comprometre’s a ser una alcaldessa “transparent” que liderarà la ciutat des d’un ajuntament “de totes i tots” en el qual tots els grups polítics i els regidors i regidores “siguin escoltats”, ha sintetitzat el seu compromís amb la ciutat i les borgenques i borgencs fent seus els versos finals del poema de Salvador Espriu Inici de càntic en el temple: “Ara digueu: Nosaltres escoltem les veus del vent per l’alta mar d’espigues. Ara digueu: Ens mantindrem fidels per sempre més al servei d’aquest poble”. Un cop finalitzat el seu discurs, l’alcaldessa de les Borges ha obert un torn de paraula per al públic el qual han aprofitat l’exalcalde, Enric Mir, i el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, per a desitjar sort i encerts a Núria Palau en l’exercici de les seves responsabilitats com a primera edil de les Borges Blanques. Per la seva part, i una vegada finalitzat el ple, el secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Isidre Gavín, ha donat la benvinguda a Núria Palau, “una alcaldessa que agafa el relleu d’un alcalde que ha deixat empremta amb una gran gestió, encapçala un equip rejovenit i té una gran sensibilitat en vers la ciutadania”. Per tot plegat, i així ho ha recordat Gavín, “les institucions ens hem de posar sempre al costat dels alcaldes quan assumeixen aquestes responsabilitats per ajudar, en aquest cas des de la Generalitat, en tot el que estigui a la nostra mà”.

  • Facebook
  • TwitThis
  • del.icio.us
  • Technorati
  • latafanera
  • Meneame
  • MySpace

Núria Palau, nova alcaldessa de les Borges Blanques

Núria Palau, amb el seu Equip de Govern

Ajuntament de les Borges Blanques

Ajuntament de les Borges Blanques

C/ del Carme, 21
25400 Les Borges Blanques

Tel: 973 14 28 50
Fax: 973 14 31 70