Secció actual:
Viure a les Borges
Seccions:
Ets a: Portada > Viure a les Borges > Què passa a les Borges?

Laura Borràs col·loca la primera pedra del futur Arxiu Comarcal de les Garrigues a les Borges

16/04/2021

La presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, ha col·locat aquest divendres la primera pedra del futur Arxiu Comarcal de les Garrigues a les Borges, una reivindicació històrica a la comarca per disposar d’un espai on conservar en òptimes condicions els documents històrics de la comarca, i que, amb aquest acte, inicia oficialment les seves obres. Borràs ha visitat el municipi de les Borges, on s’ha reunit amb una representació del món local garriguenc i ha mantingut una trobada amb entitats culturals i associatives i amb el teixit econòmic i empresarial de les Borges.

Laura Borràs ha visitat aquest divendres al matí el consistori borgenc, on ha estat rebuda per l’alcalde de les Borges, Enric Mir; una representació dels regidors i regidores borgencs; el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré; el director dels Serveis Territorials de Cultura, Miquel Àngel Cullerés; la diputada al Parlament de Catalunya Anna Feliu i el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, entre altres autoritats. La presidenta del Parlament ha signat el llibre d’honor i, a continuació, s’ha desplaçat fins al Raval del Carme, on s’ubicarà l’arxiu, i on ha tingut lloc un acte que també ha comptat amb la participació d’una vintena d’alcaldes i alcaldesses de la comarca.

“Avui culmineu un fil històric que va iniciar la Generalitat republicana l’any 1932 i que encara la recta final aquest 2021”, ha explicat Borràs durant l’acte de col·locació de la primera pedra, en què remarcat “que això passi dos dies després de la commemoració dels 90 anys de la proclamació de la República per Francesc Macià, i que sigui en un solar que havia estat la seu d’una caserna de la Guàrdia Civil, és una doble victòria de justícia poètica”.

Durant el seu discurs, Borràs ha recordat que, en la seva etapa com a consellera de Cultura, va ser precisament ella qui es va convertir en “la veu de les Garrigues” i va desencallar la construcció d’aquest equipament el gener del 2019, després d’haver estat molts anys paralitzat. Una vegada iniciat el projecte, Borràs ha volgut animar a posar l’equipament al servei de la ciutadania i “apoderar els ciutadans a partir del coneixement que conté el fons documental, que ens explica qui som i llega un futur als qui seran”. Borràs ha clos el seu discurs amb el desig que el futur arxiu “sigui un equipament que permeti que la cultura ens salvi sempre de la barbàrie”.

Per la seva banda, l’alcalde de les Borges, Enric Mir, ha dirigit unes paraules d’agraïment a totes les persones que han fet possible l’arxiu, des de l’adquisició del solar, fins als darrers tràmits que han permès col·locar la primera pedra d’una construcció que preveuen tenir acabada entre 16 i 18 mesos. L’alcalde de les Borges ha destacat l’ampli fons documental que té el municipi i ha dit que “un cop finalitzat l’arxiu, serà l’hora de censar tots els documents, recollir-los i conservar-los perquè puguin ser objecte d’estudi de les noves generacions i puguem gaudir d’aquest llegat tan important a través del coneixement”. Mir també ha animat els alcaldes i alcaldesses de la comarca “a fer aquest equipament de tots i totes” i a convertir-lo en un element cohesionador del territori que, en última instància, ajudi a fer front a alguns dels greuges del territori, com són el despoblament o la manca de relleu generacional.

Després de l’acte a l’Arxiu Comarcal, la presidenta del Parlament i la resta d’autoritats s’han desplaçat fins al Centre d’Empreses Innovadores (CEI) de les Borges, on Borràs s’ha reunit amb una quarantena de representants del teixit cultural i econòmic de les Borges Blanques.

  • Facebook
  • TwitThis
  • del.icio.us
  • Technorati
  • latafanera
  • Meneame
  • MySpace

Laura Borràs col·loca la primera pedra de l'Arxiu

Les autoritats a l'acte de col·locació de la primera pedra

Borràs a la trobada amb el teixit associatiu de les Borges al CEI

Ajuntament de les Borges Blanques

Ajuntament de les Borges Blanques

C/ del Carme, 21
25400 Les Borges Blanques

Tel: 973 14 28 50
Fax: 973 14 31 70