Secció actual:
Viure a les Borges
Seccions:
Ets a: Portada > Viure a les Borges > Què passa a les Borges?

Les Borges planta cara al masclisme amb un manifest que dóna visibilitat a la discriminació que han patit les dones en la pandèmia

08/03/2021

Les Borges Blanques ha commemorat aquest dilluns, 8 de març, el Dia Internacional de les Dones amb la lectura del manifest feminista que ha donat veu a nou dones del municipi i ha servit per conèixer l’increment de desigualtats entre homes i dones durant la pandèmia. Un acte simbòlic, a l’aire lliure i amb presència reduïda de públic que s’ha complementat amb un gran nombre de propostes a través de les xarxes socials i que culminarà el pròxim 14 de març amb un concert amb la Jove Orquestra de Ponent.

Les dones de les Borges Blanques han estat les protagonistes d’aquesta jornada del 8-M que ha servit per reclamar la igualtat d’oportunitats entre dones i homes. La lectura del manifest s’ha dut a terme davant del consistori borgenc, i ha comptat amb la participació de les regidores de les Borges Ariadna Salla i Montse Casals, les tècniques del consistori Sílvia Mansilla, Sílvia Batlle, Montse Esteller i Anna Alfageme i les veïnes de les Borges Aina Espasa i Carla Giné.

El parlament inicial ha anat a càrrec de l’alcalde de les Borges, Enric Mir, que s’ha volgut solidaritzar amb la causa feminista i ha posat com a exemple de les desigualtats existents entre dones i homes el fet que el sou de la dona és un 22% més baix, o la major afectació en el cas de les dones dels ERTO dels últims mesos. Per tot això, Mir ha destacat la necessitat de prendre consciència del problema i emprendre accions per “fer una societat amb igualtat d’oportunitats per a tothom”, ha dit.

Per la seva banda, la regidora Cultura i Patrimoni de les Borges, Ariadna Salla, ha detallat que durant el confinament per la pandèmia, les tasques domèstiques, de cura de les persones dependents i de les obligacions escolars de filles i fills han recaigut majoritàriament sobre les dones, que, a la vegada també han tingut una presència majoritària en les ocupacions de primera línia, com és el cas del personal sanitari, de neteja, o les que han tingut cura de persones grans, entre altres. En aquest sentit, Salla ha denunciat que malgrat l’increment de la convivència en parella, els hàbits patriarcals en la distribució dels usos del temps pel que fa a la corresponsabilitat no han canviat.

Per tot això, Salla ha fet una crida a la corresponsabilitat, i ha encoratjat els homes a apuntar-se “massivament en la lluita per una societat justa, on totes les dones des de la nostra diversitat tinguem els mateixos drets i oportunitats que teníeu vosaltres des del moment de néixer”, ha dit.

Propostes online per completar la jornada
La lectura del manifest feminista d’aquest matí es completarà a la tarda amb la presentació online del llibre ‘Dues dones’, a càrrec de l’escriptora ponentina Montse Sanjuan, i amb una taula rodona que s’emetrà com a programa especial a través de Les Borges TV i donarà veu a professionals de diferents sectors perquè puguin abordar aspectes com la transmissió dels rols de gènere patriarcals i la manera de fer-hi front. Tot això es complementarà amb un gran nombre de propostes que enguany es traslladen a les xarxes socials. És el cas de la iniciativa del Casal Cívic de les Borges, que anima a compartir un missatge en què tothom doni a conèixer les dones que consideren referents, o la de l’Ajuntament, que proposa inundar les xarxes amb veu de dona i anima tothom a gravar-se mentre pronuncia l’eslògan “Borges amb Veu de Dona”, a publicar el vídeo a les xarxes amb el hashtag #BorgesAmbVeudeDona i l’etiqueta @AjBorgesBlanques.

Els actes per commemorar el 8-M a les Borges finalitzaran el pròxim diumenge, 14 de març, amb el concert ‘Mirades en femení’, a càrrec de la Jove Orquestra de Ponent. Un espectacle que tindrà lloc al Pavelló de l’Oli amb entrada gratuïta i aforament limitat, i pel qual caldrà reservar entrada al web de cultura de l’Ajuntament.

  • Facebook
  • TwitThis
  • del.icio.us
  • Technorati
  • latafanera
  • Meneame
  • MySpace

La lectura del manifest del 8-M a les Borges

Ajuntament de les Borges Blanques

Ajuntament de les Borges Blanques

C/ del Carme, 21
25400 Les Borges Blanques

Tel: 973 14 28 50
Fax: 973 14 31 70