Secció actual:
Viure a les Borges
Seccions:
Ets a: Portada > Viure a les Borges > Què passa a les Borges?

Les Borges aprova el darrer tràmit per poder col·locar la primera pedra de l’Arxiu Comarcal de les Garrigues

24/02/2021

La Junta de Govern Local de les Borges Blanques ha aprovat el Pla de Seguretat i Salut de l’obra de construcció de l’Arxiu Comarcal de les Garrigues, el darrer tràmit per poder posar la primera pedra d’aquest edifici per guardar i conservar en òptimes condicions els documents històrics de la comarca.

Pròximament es procedirà a posar la primera pedra d’aquesta construcció, que s’ubicarà al carrer Raval del Carme, on hi havia l’antiga caserna de la Guàrdia Civil i, a continuació, es procedirà a signar l’acta de replanteig.

La licitació de l’obra es va atorgar a una empresa de les comarques lleidatanes, per un preu d’1.621.117,55 euros, amb l’IVA inclòs, i un resultat de 86 punts, bastant per damunt de les altres 8 propostes presentades al concurs.

Una reivindicació històrica de la comarca
L’Arxiu Comarcal de les Garrigues és una de les llargues reivindicacions del territori, ja que, juntament amb l’Alta Ribagorça, és l’única comarca de Catalunya que no disposa d’un arxiu històric propi. Tot es remunta als tràmits iniciats l’any 2003, amb l’exalcaldessa Carme Benet al capdavant del consistori, quan es va aprovar la cessió del solar que actualment ocupa el Centre d’Empreses Innovadores de les Borges. Però amb l’arribada del Govern Tripartit a la Generalitat, l’any 2004, el projecte va quedar aturat.

Després del canvi de Govern municipal a les Borges, pel retorn de Miquel Àngel Estradé a l’alcaldia, es va encarregar un nou projecte per a ubicar-lo al solar de l’antic escorxador de l’Avinguda Jaume I, però les dificultats per a obtenir el finançament el van tornar a paralitzar, fins que l’any 2015 l’actual alcalde, Enric Mir, va aconseguir desencallar el projecte amb una partida econòmica a les lleis de pressupostos 2015 de la Generalitat.

No fou fins a l’any 2019 que es va anunciar l’aprovació del projecte de construcció del nou arxiu comarcal de les Garrigues. El ple de juliol d’aquell mateix any va aprovar el conveni entre el Departament de Cultura, l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural i l’Ajuntament per a la concessió d’una subvenció directa al consistori borgenc per la construcció i direcció d’obra de l’arxiu, que avançaria el consistori i subvencionaria la Generalitat.

Al Ple del maig del 2020 es va aprovar el projecte bàsic i executiu refós de l’obra de construcció, i al de juliol les bases de la licitació. Al Ple d’octubre del 2020 es va adjudicar el contracte administratiu. Al ple de desembre de 2020 es va aprovar el pressupost 2021 que contemplava la partida per les despeses de construcció que després abonaria la Generalitat. Finalment, la Junta de Govern Local de febrer del 2021 ha aprovat el Pla de seguretat i salut en el treball, el darrer tràmit abans d’iniciar les obres.

  • Facebook
  • TwitThis
  • del.icio.us
  • Technorati
  • latafanera
  • Meneame
  • MySpace

Recreacions del futur Arxiu Comarcal de les Garrigues

Recreacions del futur Arxiu Comarcal de les Garrigues

Ajuntament de les Borges Blanques

Ajuntament de les Borges Blanques

C/ del Carme, 21
25400 Les Borges Blanques

Tel: 973 14 28 50
Fax: 973 14 31 70