Secció actual:
Viure a les Borges
Seccions:
Ets a: Portada > Viure a les Borges > Què passa a les Borges?

Les Borges prepara vuit accions per a conscienciar la població en contra de les violències masclistes aquest 25N

18/11/2020

L’Ajuntament de les Borges Blanques prepara vuit accions diferents per a conscienciar la població sobre la necessitat d’eradicar les violències masclistes de la societat, amb motiu de la commemoració del Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones, el pròxim 25 de novembre, amb col•laboració amb comerciants, famílies, persones educadores i joves del municipi, entitats socials del territori, la Generalitat i el Consell Comarcal de les Garrigues.

Segons ha exposat la regidora de Benestar Social, Ariadna Salla, l’Ajuntament de les Borges ja fa uns dies que s’ha adherit al #Manifest25N2020 que, amb caràcter unitari i elaborat per l’advocada penalista, criminòloga i formadora Carla Vall, ha impulsat l’Institut Català de les Dones (ICD), en el marc de la campanya “Ni agressor, ni còmplice. Atura les violències masclistes”. Salla ha afegit que el mateix dia 25 de novembre es durà a terme la lectura del manifest davant de l'Ajuntament de la capital garriguenca, a les 12 hores.

Igualment, la regidora borgenca ha anunciat que el consistori també donarà recolzament a la campanya que posarà en marxa, a partir del dia 23 de novembre, el Consell Comarcal de les Garrigues anomenada “18" SILENCI?”, per a donar a conèixer i combatre el fet que, actualment, cada 18 segons una dona és maltractada en algun lloc del món.

Formacions conjuntes amb l’Associació Antisida de Lleida
Una altra de les novetats destacades d’enguany consistirà en formacions virtuals a persones que eduquen els i les joves, i a famílies, basades en un taller de masculinitats i dutes a terme des de l’Associació Antisida de Lleida.

Així, tot i que els dos tallers porten per títol “ser home no és un factor de risc, intentar ser-ho sí”, són diferents i el que s’adreça a professionals que treballen amb joves, previst el dia 23 de novembre, a les 18 hores, pretén contribuir a descobrir com, si bé a nivell biològic no hi ha cap indici que assenyali que ser home sigui un factor de risc, què passa quan s’intenta encaixar en la caixa de la masculinitat? Aquella caixa que transmet les creences del que s’espera d’un “home de veritat”? Hi ha risc llavors? Per a qui? Tot plegat hauria de permetre copsar com nosaltres, com a societat, premiem o penalitzem determinades conductes, però, som conscients de que ho fem?

En canvi, el que s’adreça a les famílies, previst el dia 30 de novembre, a les 18 hores, planteja què és ser home? Com s’aprèn a ser-ho? Els nostres fills des que neixen reben un degoteig mediàtic sobre què és ser un home i quins són els comportaments que s’esperen d’ells. A partir d’aquí reflexiona sobre el fet que, actualment, estem aconseguint educar cada vegada més a les nostres filles com als nostres fills, però no als nostres fills com a les nostres filles. Els mandats de gènere continuen presents delimitant la seva llibertat. Acompanyar perquè puguin ser qui són, és una de les principals tasques de la família, però per fer-ho primer hem de ser conscients que de manera conscient o inconscient formem part de l’anomenada policia del gènere.

Campanya als aparadors dels comerços i un mural gegant al carrer
Salla també ha volgut destacar que s’han enviat correus electrònics als comerços borgencs, animant-los a pintar amb retoladors, facilitats pel consistori, els seus aparadors amb frases relacionades amb el 25N. En aquest mateix àmbit, l’Ajuntament de la capital garriguenca, arran de la bona acollida que va tenir l’any anterior, ha decidit repetir el repartiment gratuït de bosses de la compra reutilitzables, de color lila i amb l’etiqueta #LliuresiSensePor, a tots els comerços que vulguin obsequiar aquests dies la seva clientela amb elles.

A més a més, des de la regidoria de Joventut es durà a terme la pintura d'un mural amb el grafiter Llukuter, a la plaça del costat del Pavelló Francesc Macià. El projecte es durà a terme amb l'aula de la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) de l'Institut Josep Vallverdú, i serà un projecte inclusiu, impulsat per l’Oficina Jove de les Garrigues.

Finalment, si les autoritats sanitàries ho permeten, el dissabte, 28 de novembre, l’Ajuntament de les Borges ha programat el monòleg “No sólo duelen los golpes” de l’activista i comunicadora Pamela Palenciano, al Pavelló de l’Oli, a les 20 hores.

  • Facebook
  • TwitThis
  • del.icio.us
  • Technorati
  • latafanera
  • Meneame
  • MySpace

El Cartell del taller 'Ser home no és un factor de risc, intentar ser-ho sí', adreçat a les famílies.

El Cartell del taller 'Ser home no és un factor de risc, intentar ser-ho sí', adreçat a professionals.

Ajuntament de les Borges Blanques

Ajuntament de les Borges Blanques

C/ del Carme, 21
25400 Les Borges Blanques

Tel: 973 14 28 50
Fax: 973 14 31 70