Secció actual:
Viure a les Borges
Seccions:
Ets a: Portada > Viure a les Borges > Què passa a les Borges?

La depuradora de les Borges participa en un projecte de detecció de la Covid- 19 en les aigües residuals

10/11/2020

La depuradora de les Borges Blanques, juntament amb unes altres 55 depuradores més d’arreu de Catalunya, participa en un programa de detecció avançada de la Covid-19, a partir de l’anàlisi de les seves aigües residuals.

La iniciativa, anomenada “Xarxa de Vigilància del SARS-CoV-2 en aigües residuals”, està impulsada des d’aquest juliol per la Generalitat de Catalunya, a través l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que pertany al Departament de Territori i Sostenibilitat, i el Departament de Salut, i compta amb la col·laboració de Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA), la Universitat de Barcelona (UB) i l’Eurecat, i amb un pressupost inicial de 400.000 euros.

Així, es pot analitzar l’evolució de la circulació de la Covid-19 en el 80% del total de les aigües residuals generades a Catalunya, prenent mostres en 56 depuradores i obtenint resultats en 48 hores, pel que es converteix en una eina complementària en el control i seguiment de la pandèmia, atès que s'ha demostrat la capacitat de detectar ARN de SARS-CoV-2 a les aigües residuals entre 6 i 21 dies abans que es diagnostiquin els primers casos, fins i tot els asimptomàtics.

Funcionament
Les mostres es transporten als laboratoris de la Universitat de Barcelona i d'EURECAT per a la seva anàlisi, un procediment dissenyat per l'Institut Català de Recerca de l'Aigua per tal de garantir-ne la qualitat i fiabilitat. Els resultats es traslladen al Departament de Salut per a la seva anàlisi i avaluació, i es publiquen a la plataforma https://sarsaigua.icra.cat/.

Segons ha exposat la Generalitat, les aigües residuals de les de 34 depuradores urbanes es controlen setmanalment, unes altres tres s’han controlat setmanalment a l'estiu, tres més es controlarant setmanalment ara a l'hivern, i les setze restants es controlen quinzenalment.

Prèviament, diverses depuradores catalanes ja havien analitzat les seves aigües residuals per a detectar-hi el virus, especialment des que a finals de juny, un estudi de la UB va descobrir la presència de traces de la Covid-19 en aigües residuals de Barcelona, d'un any abans de la pandèmia. Però des d’aquest juliol, la iniciativa de l'ACA ha permès millorar-ne l’eficàcia centralitzant les dades i homogeneïtzant criteris.

  • Facebook
  • TwitThis
  • del.icio.us
  • Technorati
  • latafanera
  • Meneame
  • MySpace

Evolució de les concentracions de les restes gèniques del virus SARS-CoV-2 en les 56 EDARs monitoritzades.

Ajuntament de les Borges Blanques

Ajuntament de les Borges Blanques

C/ del Carme, 21
25400 Les Borges Blanques

Tel: 973 14 28 50
Fax: 973 14 31 70